Fernlund: Vi måste se utanför boxen...

TRAV

Att utklassa världens bästa dalahäst är ingen enkel match.

Det gjorde Ed You – efter flera månaders frånvaro.

Sen var jag med om en extremt häftig hästupplevelse under lördagen.

NHL-proffsen Henrik och Daniel Sedin har under de senaste åren haft dundersuccé med sina hästar, bland annat Nahar och Ed You.

I går gjorde Ed You comeback och vann enkelt från ledningen. Snyggt tränarjobb av Robert Bergh, som presenterade hästen i ett fint skick och favoriten On Track Piraten var chanslös.

Mycket klagomål

Apropå ishockey, så var det debut för SHL­loppet. Segern gick till Brynäs
– till Örjan Kihlström som körde i hemmalagets färger tillsammans med Celebreightr som återigen imponerade, mer passande kunde det inte bli.
Mycket klagomål på denna satsning och jag kan förstå kuskarna som menar att deras sponsorer blir lidande då de nu ska köra i hockeytröjor, men travet måste se utanför boxen och jag tycker det här är ett små- roligt grepp som vi ska ge chansen.

Det handlar om ett enda lopp per vecka – så hemskt kan det inte vara.

Minuset är väl att de mindre insatta travåskådarna har svårare att känna igen kuskarna, men med bra marknadsföring kanske man kan komma runt det problemet?

Härlig tjej

Coco de Vie är en härlig tjej som jag verkligen gillar. Hon om någon hade gjort sig förtjänt av en seger och det var med glädje jag fick se henne vinna V75-inledningen tillsammans med Ulf Ohlsson. Hon hittade till ledningen efter 500 meter, fick sedan bestämma tempot och vann. Ett tag var jag rädd för att Ohlsson kört för långsamt, men så var inte fallet och det är inte många ston som har bättre inställning till sitt jobb än femåringen och kusken är extremt förtjust i den här hästen.

Tvåa slutade Scellino Luis, som Örjan Kihlström körde. Delägaren Erik Adielsson, som i vanliga fall sitter bakom hästen, fick se sin häst som tapper tvåa från sin semestertripp med familjen.

Sagolik miljö

Till sist: Fler och fler svenska tränare skördar framgångar i Frankrike. Träning vid historiska Utah Beach har blivit en snackis på sistone.

I går var jag vid havet och körde häst och rysningarna har knappt lämnat kroppen.

Att få sitta bakom 500 kilo muskler på stranden precis intill vattnet var det häftigaste på mycket länge.

Bättre träningsmöjligheter för hästarna går knappt att hitta, miljön är sagolikt vacker.

Där laddar bland annat det svenska Prix d’Amerique-hoppet Mosaique Face upp inför det stora slaget i slutet av januari och i dag gör han sista starten inför världens tuffaste travlopp.

Vem som vinner? Drömmen vore en duell mellan Bold Eagle och Stefan Melanders fixstjärna Nuncio. Det skulle kunna bli en match likt den mellan Ready Cash och Maharajah.

Drömmar är till för att infrias, så lasta hästen och åk till Paris nu, ”Tarzan”, och låt oss få en match som ”The Rumble in the Jungle”.

Jag tror Bold Eagle vinner.

Patrik Fernlund

ARTIKELN HANDLAR OM