Tränaren: ”Det kan inte bli bättre”

Gjorde succécomeback efter sju månaders skadefrånvaro Tränaren inför V86: ”Ska räknas”

1 av 2 | Foto: KANAL75
Bosse Hellkvists Super Photogenic startar på V86 på onsdag.
TRAV

Seger på 1.12,4 i comebacken.

Super Photogenic imponerade stort efter sju månaders skadefrånvaro.

– Han har mycket att hämta framöver om han får vara frisk, säger Axevallatränaren Bosse Hellkvist inför onsdagens V86-lopp på Åby.

17 maj i fjol galopperade Super Photogenic i ett V75-lopp på Vermo i Finland och blev halt. Besök hos veterinären visade på en gaffelbandsskada, en mycket svår skada för en travhäst som i värsta fall innebär att karriären är slut.

Men ska en häst bli skadad i en sena, så kan man inte ha en bättre kompis än Bosse Hellkvist. Axevallatränaren är specialist att ta hand om travhästar med den typen av skador. Mellan 2001 och 2009 jobbade han heltid med att ta hand om skadade hästar på sin gård utanför Skara där hästarna bland annat tränas på ett rullband i vatten.

– Det är väl hemmaplan för min del och jag visste i alla fall vad jag skulle göra, säger Axevallatränaren som alltid är ödmjuk och lite lågmäld.

2008 bytte Bo Hellkvist licens från amatör till proffs och i dag har han tio hästar på träningslistan. Nio av dem är stationerade på Axevallatravet. Den tionde är stjärna Super Photogenic som bor hemma på gården.

– Han går med fölmärrarna och unghästarna och det har stärkt han självförtroende. Han växer i rang här hemma. Han har galopperat mycket och jag tror ibland att det handlat om dåligt självförtroende. När vi flyttade hem honom var han lite mesig och vågade knappt äta när fölungarna tittade på honom. Men nu är det skillnad och det tror jag ger skillnad även när han tävlar, säger Bosse Hellkvist.

Han ser inte mesig ut på banan!

– Nej, det är skillnad. Det är en tävlingsindivid, då blir han istället koncentrerad och ställer sig gärna i ett hörn och fokuserar, han säger inget, äter inget.

Näst snabbaste segertiden

Fem dagar in på nyåret, drygt sju månader efter skadan i Finland, gjorde Super Photogenic comeback och hästen svarade för en femstjärnig insats då han dominerade ett lunchlopp på Jägersro. Från spår sju bakom startbilen forcerade kusken Kim Eriksson den åttaårige valacken till spets och sedan dominerade Super Photogenic loppet och vann på kilometertiden 1.12,4 över sprinterdistans. Det är för övrigt årets näst snabbaste segertid i Sverige, endast Shogun D.K. (1.12,3) är snabbare.

– Det var väldigt imponerande, efter sju månaders vila, på det sättet och med tussarna kvar. Banan var bra men det var ändå kallt och fruset. Han hade gått 1.18 i provlopp som snabbast inför comebacken, då blir man imponerad av 1.12,4 i januari 12,4… det var bra.

Hur sätter du in den insatsen i hästens karriär?

- När Erik Adielsson vann med honom i april i fjol på 1.13,0 över 2640 meter håller jag som nummer ett. Men det här var kanske nummer två.

Hur har han tagit loppet?

– Bara bra. Han har fått vinterskor och gick jobb i onsdags, han kändes bra.

Har hästen gått fram ytterligare?

– Ja, det borde han. Går han inte fram med det loppet efter så lång frånvaro…

Tjänat 683 300 kronor

På onsdagen startar Super Photogenic i V86-1 och han har lottats till spår två bakom bilen över sprinterdistans.

Vad säger du om läget?

– Det kan inte bli bättre.

Vad säger du annars om uppgiften?

– Går han felfritt och om han kan komma till ledningen där han växer en klass kan det gå bra. Det är svårt att veta hur loppen blir körda, men jag behöver inte säga till Kim…han kör ändå.

Vad säger du om motståndet?

– Det är bra klass, men han ska räknas i alla fall.

Totalt i karriären har Super Photogenic vunnit tio lopp på 44 starter och han har tjänat 683 300 kronor.

– Han har inte gjort så många starter Han har mycket att hämta framöver om han får vara frisk.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM