– Är min hetaste chans på förhand

1 av 2 | Foto: Kanal75
Helga Palema.
TRAV

Rekordsiffror i fjol och strålande 27 i segerprocent för stallet.

På lördagen hoppas Pär Hedberg mycket på sina tre V75-hästar på hemmabanan Axevalla.

– Jag har tre formstarka hästar som alla kan vara med och kriga om segern. Lite fördel för Helga Palema som känns hetast.

34-åringen från Kvänum är privattränare åt Karl-Erik Bender, stall Palema. Han tog över den rollen när Åke Svanstedt flyttade till USA för drygt två år sedan. Innan dess hade Pär Hedberg jobbat åt Svanstedt i många år.

– Jag flyttade med honom hit ner till Axevalla när han lämnade Bergsåker 2001. Svanstedt är en ruggig hästmänniska och han har lärt mig mycket, säger Pär Hedberg som nu är inne på sitt tredje år som proffs.

Resultaten går definitivt inte att klaga över. I fjol slog han sina rekord ordentligt då hästarna sprang in drygt 3,5 miljoner kronor och vann 45 lopp på 169 starter.

– Det var ett riktigt kanonår med en fantastisk segerprocent. Hästarna dög bättre i större lopp än vad de gjorde året innan.

Vilka var höjdpunkterna?

– Jetta Palemas andraplats i Drottning Silvias Pokal och Evelina Palemas tredjeplats i Derbystoet. Sedan var Bethel Hanovers svenska rekord på Solvalla häftigt att se. Hon sprang 1.12,7 över medeldistans och voltstart så enkelt och elegant.

– Vi hade även med två hästar i Stochampionatet men tyvärr var de dåliga för dagen så det var lite tråkigt. Det har varit några dippar men som helhet ett otroligt bra år.

Några nyheter i stallet inför det nya året?

– Det har kommit en intressant häst från USA som heter Billy Flynn. Han gjorde elva starter som tvååring, vann åtta av dem och tjänade 2,5 miljoner. Däremot så gick han inget speciellt i fjol som treåring och tjänade ”bara” drygt 600 000 kronor, vilket inte är så märkvärdigt i USA. Men han känns fräsch och fin när vi kör honom så det ska bli spännande, Hedberg.

”Björn brukar få bra fart på honom”

På lördag väntar V75 på hemmaplan och Axevallatränaren har tre hästar till start.

– Helga Palema (V75-6) hade ett jättebra fjolår och var fin även senast. Hon fick ett tufft förstavarv då hästen som låg utvändigt blev lite het. Helga fick möjlksyra men höll bra och har även känts pigg och fräsch efteråt. Hon har ett bra spår och är snabb ut bakom bilen. Hästen har form för att kriga om segern och hon känns som min hetaste chans på förhand, även om jag tycker att alla mina tre hästar kan vinna om det klaffar.

– Love Palema (V75-6) gick bra senast i V75 på Åby då han fick en tuff öppning. Han höll klart bra och kommer även han med fin form. Tyvärr blev läget iskallt med spår åtta och det kostar så mycket att ladda därifrån. Men kommer han bara ner någonstans tycker jag inte att han är borta. Han är likvärdig med Helga Palema men spåren avgör till hennes fördel.

– Jonathan Palema (V75-7) gör jättebra lopp hela tiden. Han kämpar på och ger sig aldrig. Senast var han trea i V75 och gick utvändigt om ledaren sista 1200 metrarna. Det är god form även på den kanten och spår nio är passande för hans del. Då är han i andraspår direkt och kan följa med och Björn brukar få bra fart på honom. Jag tycker att han ska räknas tidigt och jag har inte planerat några ändringar på någon av hästarna, säger Pär Hedberg.

ARTIKELN HANDLAR OM