Kihlström: ”Inget man gör medvetet”

Toppkusken om sina fantastiska siffror inledningsvis av 2016

Foto: Kanal 75
Örjan Kihlström
TRAV

Toppkusken Örjan Kihlströms inledning på 2016 kan beskrivas med ett ord: succé.

53-åringen vinner nästan vart tredje V75-lopp och vart tredje lopp på huvudstadsbanan Solvalla som han kör.

– Det har flutit på väldigt bra, säger Örjan Kihlström till Trav365.

Kihlström hade ett magiskt år 2015. Han dominerade på huvudstadsbanan Solvalla, där han vann bland annat Elitloppet och Jubileumspokalen.

Totalt körde han in hisnande 43,4 miljoner kronor.

Fortsätter succén

21 dagar har gått på det nya året 2016.

Toppkusken Örjan Kihlström har hittills under 2016 kört 68 stycken travlopp – detta uppdelat vid sex tillfällen.

Hittills har han bara tävlat när det handlar om spelformerna V86 eller V75.

Och siffrorna är slående.

På de 68 körda travloppen har Örjan Kihlström vunnit 18 lopp, vilket ger en segerprocent på 30 procent.

Han har kört 20 V75-lopp och vunnit sex av dessa.

Han har kört 32 lopp på huvudstadsbanan Solvalla – och tagit elva segrar.

På 21 dagar, på 68 lopp, och vid sex tävlingstillfällen, har Örjan Kihlström kört in drygt 1,8 miljoner kronor.

”Gör det inte medvetet”

– Det har flutit på väldigt bra, det har det gjort. Det har inte gått så långt på året ännu, men det har rullat på jättebra och det är kul, säger Örjan Kihlström till Trav365.

Känner man, även som en toppkusk som du, när man är inne i flytet?

– Jag har hållit på så länge med det här så jag vet att det går upp och ner, och man vet att det kommer andra perioder. Men, visst känns det bättre de perioder det rullar på så här bra.

Trots din rutin Örjan, tar man andra beslut i travloppen när man är inne i en bra period, kontra när man är inne i en sämre period?

– Det är väl ingen stor skillnad, men visst, någon enstaka gång så händer det säkert att man tar ett bättre beslut när man är i bra form än när det krånglat mycket. Det är inget man gör medvetet, men det kan nog påverka att man är inne i en bra period.

”Kör mycket fina hästar”

Just på huvudstadsbanan Solvalla har du haft fantastiska resultat på slutet, hittills 2016 har du vunnit nästan vartannat lopp du kört på Solvalla. Vad säger du om det?

– Jag får köra mycket fina hästar, och det är det som är det viktigaste. Det går bra på V75 också, och det är väl i princip där jag kör, det är basen i min verksamhet. Jag får som sagt köra fina hästar, och det betyder mycket.

Du vann bland annat Elitloppet i fjol, tillsammans med en rad andra storlopp, vad vill du med 2016?

– Jag kör på, på samma sätt som tidigare och det är bara att hoppas det fortsätter att rulla på så bra som möjligt. Man hoppas till att börja med att man ska vara med i de stora loppen, och sedan vinna något eller några av dem.

Hjälper på Hultmans gård

Örjan Kihlström har proffstränaren Roger Walmann som en av sina stora uppdragsgivare, och tidigare har han också haft Stefan Hultman. Kihlström som efter Hultmans hjärtattack är ute på gården på Ekerö och hjälper till.

– Jag var där i måndags och ska dit på tisdag igen, det är väl ingenting som är spikat hur ofta jag ska vara där, men när de tycker det känns befogat så ska jag vara där. Det här kom upp när Stefan blev sjuk, tidigare har jag inte varit där. Det här är ett försök i att stötta medan Stefan är borta, sedan får vi se hur det blir, om Stefan kommer tillbaka eller inte, och jag hoppas verksamheten kan rulla på ändå.

Om det skulle vara så att Stefan inte kommer tillbaka, kan det bli aktuellt för dig att ta över verksamheten i någon roll?

– Inte i någon annan roll än att jag kan stötta och hjälpa till, något annat är inte aktuellt, säger Örjan Kihlström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav