”Jag är sugen på Olympiatravet”

Foto: Kanal75
Kusken Jennifer Tillman, Food Money och tränaren Thomas Jezek.
TRAV

Sagan om Blocket-hästen Food Money fortsätter.

På lördag jagar han andra raka segern i gulddivisionen – sedan har tränaren Thomas Jezek högre mål.

– Jag är sugen på Olympiatravet, säger han till Trav365.

Vid det här laget är historien kring travhästen Food Money snudd på allmänt känd.

Men vi drar den i korta drag.

Amatörtränaren Thomas Jezek, som till vardags jobbar som hovslagare, hittade Food Money på Blocket.

Han gillade stammen och slog till.

Prislappen: 12 500 kronor.

Vad han inte visste då var att hästen var belastad med en tvångsprissumma på 750 000 kronor.

Med andra ord tvingades den ostartade Food Money ut mot "eliten" i Sverige direkt.

Vad som hände?

Han besegrade Elitloppshästen Rakas i sin andra start i karriären (!).

Därefter har sagan kring stjärnhästen fortsatt och han har nu tjänat 1 375 000 kronor och på lördag kan han ta andra raka segern i gulddivisionen.

”Det kanske låter dumt...”

I den senaste starten rusade han till seger på en vintrig Romme-bana. Trots skor på alla fyra hovar och brodd så vann hästen på imponerade tiden 1.12,8, över 2 140 meter med volstart.

– Naturligtvis var jag jättenöjd, men han gjorde av med för mycket energi, han var lite väl vass. Jag var nästan säker på att skulle slakna, men det var väl hans skalle som klev in. Jag var jättenöjd! säger Thomas Jezek till Trav365.

– Han tog loppet bra. Han hade mjölksyra, men var inte tagen efter.

Food Money har vunnit 12 av 29 starter nu och snart sprungit in 1,4 miljoner kronor. Vad är det här för häst?

– Jag vet inte? Han har ett jäkla bra huvud. Men han har haft problem med tänder och operationer, men kommer tillbaka varje gång. Jag håller efter honom väldigt mycket. Han startar inte för tätt, efter en start går han bara i hage i en vecka. Det är koncept som fungerar, man får vara lite försiktig med honom. Han är glad, pigg och trivs. Det är det viktigaste för mig.

Historien om hästen är ju otrolig.

– Ja, alltså, det är många som säger det till mig. Det kanske låter dumt, men jag har inte förstått att jag ska njuta, eller förvånas när han vinner, för jag tror ju att han är så här bra. Jag tror inte han har gjort sitt bästa lopp än - om han får hålla sig hel. Han kan röra på sig- och han vill vinna. Det märks på honom. När han inte vinner är han besviken och sur när man duschar av honom. På något vis är han medveten om skillnaden på vinst och förlust. När han får glida till vinnarcirkeln, då får hans ego en trip.

Vad har du gjort med prispengarna?

– Investeringar på gården, för hästen, och han har precis fått en ny hästbuss. På lördag är det premiärtur, så får vi se om han åker bättre, säger Jezek med ett skratt.

– Sen så har ju hästen gått igenom tre operationer, fått tänderna rotfyllda, det rasslar på, tyävvr. Men jag är glad att det är grejer som går att fixa till.

”Åker dit för att vinna”

Vad tror du om chanserna på lördag, hästen ser ut att bli storfavorit i V75-3 på Axevalla?

– Det är alltid bra hästar med i guld och alla lopp ska köras, men visst har han en bra chans. Händer det inget är han med därframme, det tror jag garanterat. Vi åker dit för att vinna!

Hur ser planen ut framöver?

– Går det bra på lördag så är det V75-finalerna på Solvalla därefter. Sen ska han få vila och komma ut igen framåt våren. Det är planen - men den kan ändras.

Det har snackats om Elitloppet för Food Money, vad säger du om det?

– Jag vet inte, jag har inte hört så mycket om det. Elitloppet är de bästa med i, så är det ju. Jag tror också att det är ett lopp som sliter mycket på hästarna. Men det hade varit en extremt stor ära att bara bli inbjuden dit.

– Men det är ju mycket fram till dess. Jag skulle vilja vara med i Olympiatravet, det är jag sugen på. Eller Norrlands-cirkusen, det hade varit en stor grej. Men det gäller att hästen är fräsch, jag skulle aldrig chansa med honom.

ARTIKELN HANDLAR OM