Sålde travhästar som inte fanns

Åklagaren: ”Jag anser att brotten är grova”

Foto: KANAL 75
En 50-årig man sålde travhästar som inte fanns – döms nu till fängelse. (Hästarna på bilden har inget med artikeln att göra)
TRAV

En hästhandlare ställs inför rätta för åtta fall av grovt bedrägeri och i ett fall av bedrägeri.

Anledningen: han har sålt travhästar som inte levererats till köparen.

– Jag anser att brotten är grova, säger Rebecka Åslund, åklagare i målet, till Värmlands Folkblad.

En 50-årig man misstänks ha tagit emot sammanlagt 877 500 kronor från nio olika travhästköpare.

Några hästar har dock inte levererats.

I något fall levererades visserligen en häst – men den var inte i det skick som köparen förväntade sig.

Nu ställs hästhandlaren inför rätta – för brott som han redan dömts för tidigare. Det skriver Värmlands Folkblad.

”Blivit lurad”

Hästhandlaren kom i kontakt med sina köpare via hemsidor för travhästintresserade människor i Sverige, enligt Värmlands Folkblad. Köpare har sedan fört över pengar till mannens bankkonto, men utan att några hästar har levererats till köparen. I ett fall betalade en köpare från Norge 250 000 kronor för en häst som han skulle få från Italien. Någon häst dök dock aldrig upp till köparen, och det visade sig senare att den aktuella hästen aldrig varit till salu.

– Han beskriver att han själv blivit lurad av andra och att det är därför som han inte levererat några hästar. Han säger att han i några fall inte själv fått några hästar från utlandet, säger Rebecka Åslund, åklagare i målet, till Värmlands Folkblad.

Kräver skadestånd

50-åringen har i förhör med polisen sagt att det beror på att flera av hans egna hästar går dåligt i lopp på sistone och att han förlorat massor av pengar. Nu ställs han inför rätta för åtta fall av grovt bedrägeri och i ett fall av bedrägeri. Det här är inte första gången som hästhandlaren varit i farten. För några år sedan dömdes han för att ha lurat sex personer på drygt 300 000 kronor genom att sälja travhästar som inte fanns, enligt Värmlands Folkblad. Alla nio målsäganden i de nya fallen kräver skadestånd från 50-åringen för de belopp som de betalat honom.

– Jag anser att brotten är grova eftersom det är flera fall av liknande bedrägerier. Jag menar att det handlar om systematisk brottslighet, säger Rebecka Åslund, åklagare i målet, till Värmlands Folkblad.

ARTIKELN HANDLAR OM