57 år mellan vinnarna Clara och Tommy

Foto: Kanal75
TRAV

I travsporten tävlar ung mot gammal.

Så brukar det heta.

I tisdags spetsade till sig rejält med ett troligt rekord då 19-åriga Clara Jonasson körde dött lopp på Jägersro mot Tommy Holmgren, 76.

Någon statistik på skillnad i år mellan vinnande kuskar finns inte. Enligt travförbundet torde en ålderskillnad på 57 år ändå gälla som rekord i delad löpning.

57 år skiljde mellan vinnarna av lopp 3 på Jägersro på tisdagskvällen. Clara Jonasson var med i ett amatörlopp med 15 hästar och mötte bland andraTommy Holmgren, en av banans stora profiler.

19-åriga Clara Jonasson ryckte undan på upploppet med hästen Quattro Khan och såg ut att kunna bli ensam på förstaplatsen. Men 76-årige Tommy Holmgren hann i kapp med Welcome.

– Känslan efter mål var att jag hade förlorat och därför kändes det skönt även med dött lopp. En seger är alltid en seger! säger Clara Jonasson.

19-åring med rutin

22 segrar har det blivit för Clara under de år hon kört och ridit stor häst.

Hon är uppvuxen i Falkenberg och jobbar sedan i somras tillsammans med sin mamma Camilla Jonasson, proffs i Halmstad. I fjol tog hon sju segrar i monté och åtta i sulky på 244 starter och tävlade ihop 931 000 kronor.

Rutin saknas alltså inte.

– Hästar är det absolut roligaste som finns och nu flyter det på bra för dagen också. Jag, mamma och min pojkvän Christian Cracchiolo kan leva på det här. Ögonstenen i stallet är sexårige valacken Chipping som jag ska tävla med i monté på Solvalla på fredag, säger Clara Jonasson.

Näst äldste vinnaren

Att det spände över ett halvt sekel mellan vinnarkuskarna i tisdagens delade löpning visar på bredden i sporten.

Tommy  Holmgren är en rutinerad kusk med bland annat två segrar i landets största amatörlopp K.G.Bertmarks Minneslopp på meritlistan.

Åldersgränsen 70 år för att köra lopp slopades för några år sedan och ersattes av hälsoundersökningar. Den 76-årige Jägersro-veteranen är en som tagit chansen att fortsätta med hobbyn.

– En rolig grej detta. Tommy blev den näst äldste segerkusken genom tiderna i tisdags med sina 76 år och fyra månader. Numera får man köra från 16 års ålder i travet och även om vi vet att det är en del 15-åringar som kört lopp längre tillbaka måste sannolikheten vara ganska liten att de delat segrar med så pass mycket äldre kuskar, säger Rikard Sjöberg på Svensk Travsport.

Fotnot: Äldste kusken att vinna lopp i Sverige är Karl-Gösta Edman med licens i Årjäng. Han var 77 år och fem månader när han segrade under ett bygdetrav i Årjäng september 2013. Edman har kvar sin körlicens och kan när som helst bättra på rekordet.

Mikael Wikner, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM