”Elitloppet tycker jag känns långsökt”

1 av 2 | Foto: Kanal 75
Petri Puro
TRAV

I fjol snackades det om självaste Elitloppet för Edward Ale – men en skada satte stopp för de planerna.

Nu är topphästen tillbaka.

– Det ska bli spännande, säger Petri Puro.

I början av maj i fjol blev Halmstadtränaren Petri Puros stjärnhäst Edward Ale skadad.

En gaffelbandskada höll honom borta från tävlingsbanan i åtta månader.

För drygt två veckor sedan gjorde den nu åttaårige travhästen comeback på Charlottenlund i Danmark och det slutade med seger.

Under onsdagens V86-tävlingar, som saxas mellan Solvalla och Jägersro, gör han sin andra start efter uppehåll.

Petri Puro har även 7 L.Dees Maggiesbest (V86-7) till start i omgången.

”Pluskant på det”

– Comebacken för Edward Ale senast var bra, det var riktig pluskant på den. Det känns också som han tagit det loppet bra, säger Petri Puro till Trav365 och fortsätter:

– Det är lite vinter och ojämna banor nu, men han känns fin i varje fall och det känns roligt att han börjar komma tillbaka nu.

Var comebacken senast till och med bättre än vad du trodde det skulle vara?

– Ja, det måste jag säga. Jag visste att det fanns mycket fart i honom, men orken var ett litet frågetecken. Han visade att både tempo och styrkan fanns där redan nu, tycker jag.

”Det känns långsökt”

Vad är det för problem som han har haft?

– Han har haft en gaffelbandskada, men det ser bra ut nu och han är bara åtta år. Det är klart det kan hända saker i framtiden när man haft en sådan här skada, men det ser bra ut och man kan inte tänka så mycket på det heller.

I fjol var det folk som ville ha med honom i Elitloppet, kan det bli aktuellt i år istället?

– Nej, det tror jag inte, då skulle han behövt tävla regelbundet i fjol, och Elitloppet känns långsökt tycker jag. Det viktigaste är att få honom tillbaka, och sedan finns det ett bra lopp i Finland i sommar med en miljon kronor till vinnaren, och det sätter vi som ett litet riktmärke.

”Bra lopp hela tiden”

Under V86-tävlingarna ställs 1 Edward Ale (V86-5) mot bland annat Fleetfoot Hanover, Västerboonthenews och Jumble Ås.

– Det är den klassen han möter hela tiden nu. Han fick bra utgångsläge med innerspår bakom startbilens vingar och han är snabb från start, och han får bra lopp härifrån oavsett, säger Petri Puro.

Vad tror du om segerchansen?

– Jag tycker det ska bli spännande att se vilken nivå han kommit till, och det jag är mest orolig för är banan, hur de får till den.

Du har även 7 L.Dees Maggiesbest (V86-7) till start, status där?

– Hon fortsätter få dåliga spår och det är tråkigt, men tyvärr inget vi kan göra något åt. Vi kommer ändra i huvudlaget nu och testa ett helstängt huvudlag för att hon ska vara med bättre från start, det känns som att hon inte riktigt tar tag i grejerna när startbilen släpper fältet, säger Petri Puro och avslutar:

– Det finns en riktigt bra häst med i loppet i Flemming Jensens Nancy America som sprungit bra tider, men min häst är en liten märr med bra styrka och hon gör bra lopp hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM