Svensk domare – i miljonloppet

Får prestigefyllda uppdraget: ”Spännande”

Foto: Kanal 75
Svenske domarbasen Staffan Falk
TRAV

Frankrikes största travhelg väntar.

Då skickas den svenske domarbasen Staffan Falk ner för att ingå i det franska domarteamet.

– Det känns väldigt inspirerande, säger Staffan Falk till Trav365.

I början av januari berättade Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg för Trav365 att målet i framtiden är lika regler i hela trav-Europa.

När världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique på söndag avgörs på Vincennes i Frankrike kommer den svenske domarbasen Staffan Falk att vara på plats och ingå i domarteamet.

Detta är en del i att försöka harmonisera de europeiska travreglerna.

”Observera”

– Det känns väldigt inspirerande och intressant, den här helgen som väntar i Frankrike är ju precis som vår Elitloppshelg. Det är deras största lopp och det är kul att vara med där det händer, säger Staffan Falk till Trav365.

Vad är det du ska göra på plats i domarteamet på Vincennes?

– Vi har ju utbyte med varandra för att vi ska försöka harmonisera de europeiska travreglerna. Vi ska se hur vi jobbar, vad vi fokuserar på, och så vidare.

Vad blir din roll?

– Jag kommer att vara med och se hur de jobbar, jag kommer inte ha någon dömande funktion. Jag kommer observera och sedan fråga om det är något jag tycker är konstigt.

”Det skiljer sig”

Har du varit med i domarteam i utlandet tidigare?

– Ja, vi var där i december och tittade hur de jobbade på Vincennes, under en vanlig travdag.

Skiljer det sig mot här i Sverige?

– Ja, det måste jag säga att det gör.

Kan du utveckla?

– Fransmännen har väldigt stor fokus på orent trav, de lägger väldigt stor fokus på att kolla på det. Vi i Sverige lägger större fokus på hur man kör i loppen, något som de inte har så stor fokus på. Kör man inte på någon som galopperar eller kommer bort så brukar det gå igenom.

Är det bara svenska domare som skickas till Frankrike, eller skickas dem hit också?

– De var hos oss på Solvalla i början av januari, och troligtvis kommer de över till Elitloppet också, vi ska i varje fall bjuda in dem till det, säger Staffan Falk.

ARTIKELN HANDLAR OM