”Ingen nackdel att vara kvinna”

1 av 3 | Foto: ALN
Sandra Eriksson.
TRAV

Tjejerna inom travet är på gång.

På lördag kör kusktalangen Sandra Eriksson, 26, tre hästar på V75 – och hon vill ha en mer jämställd sport i framtiden.

– Lustigt att det är så otroligt mansdominerat, trots att vi är inne på 2016, säger hon till Trav365.

För en tid sedan skrev travbloggaren Virioid att det är tjejerna som är travets framtid.

”Jag tror att kvinnor kan komma att dominera kuskligorna framöver. De väger rent naturligt 20-25% mindre än män, generellt sett. Idag betalar man smått ohyggliga pengar för att ha de senaste sulkyvagnarna som är något kilo lättare än de konventionella, och samtidigt kan man plocka bort 15-20kg genom att sätta upp en tjej”.

Stämmer det?

Trav365 kollade läget med kusktalangen Sandra Eriksson, med licens på Bodentravet.

– Ja, det kanske är så. Jag vet inte? Det känns som att det är långt borta i såna fall. Det skulle vara kul om det var tjejer som var bland de 10-20 bästa. Lite mer jämställt! säger hon till Trav365.

Blev historisk 2015

Jennifer Tillman blev den bästa kvinnliga kusken 2015 med 28:e plats över Sveriges segerrikaste kuskar.

Hon nådde en 26:e plats vad gäller vinstrikaste kuskar.

Sandra Eriksson själv blev historisk då hon som första kvinna någonsin försvarade ett banchampionat, på Skellefteåtravet.

Det känns som tjejerna inom travet är på gång?

– Ja, jag tycker det jag också. Det blir mer och mer tjejer som vågar vara med i loppen. Inte bara jobba som hästskötare.

Varför just nu?

– Jag tror att montésporten har öppnat upp väldigt mycket för att tjejer ska komma in på banan. Och om man börjar med att ta montélicens, då är det lättare att ta sulkylicens. Jag känner överlägset mest tjejer som håller på med hästar, om man jämför med killar. Det är lustigt att inte fler är med och tävlar i dag. Att det är så otroligt mansdominerat, trots att vi är inne på 2016.

”Ingen nackdel att vara kvinna”

Skulle sporten gynnas av flera kvinnliga aktiva?

– Ja, absolut. Men samtidigt behöver vi både och. Jag hoppas att om x antal år så är det jämställt, att det är lika många tjejer som killar som är bland de främsta i landet. Man vill inte att det ska sluta killar, utan att det ska bli fler tjejer.

Är det någon skillnad på kvinnliga och manliga kuskar, tycker du?

– Nej. Det tycker inte jag. Jag har absolut ingen nackdel av att vara kvinna i sporten.

Någon fördel?

– Vet inte.

”Inga specifika mål”

Eriksson körde in knappt 1,9 miljoner kronor under 2015, bästa siffrorna i karriären, och hade en segerprocent på 14.

– Vad ska man säga om 2015? Jag var ruggigt dålig från start, ha ha. Men jag tog igen det på upploppet, kan man säga. Jag började året med att inte vinna på typ 2,5 månader. Sen så, när jag väl började vinna, då rullade det på. Höjdpunkten var att försvara championatet på Skellefteå och att jag fick vinna dam-SM på Färjestad med stallets egen Rutger Gigant (tränad av Sandra sambo Petter Lundberg).

Målet i år?

– Inga specifika mål, men man vill ju alltid slå fjolårets siffror. Hoppas att det ska kunna gå.

”Skulle vara svårslaget”

På lördag kör hon tre hästar på V75 på Bergsåker.

– Det är jätteviktigt, så klart. Att få vara med i de stora loppen. Det är där man vill vara med. Det är ju det man kämpar för varje dag. Det känns jättekul, trots att vi i stallet inte har med någon egen.

Ja, det är väl ett extra kvitto på det du gör i sulkyn?

– Det är kul att man får förtroendet. Jag menar, det är lätt att en tränare som man brukar köra åt, att när den åker och startar på V75, sätter upp en catchdriver med mer erfarenhet och rutin. Jag är otroligt tacksam till de som låter mig fortsätta köra deras hästar.

Din bästa chans på lördag?

– Den jag tror att jag har bäst chans med är 8 Patricia Bishop i V75-7. Ho har sämsta läget på den distansen, men blir det tempo, då är hon absolut en av dem som kan göra upp om det. Hon gillar vinter och hakar och det brukar det ju kunna bli på Bergsåker. Det är ingen spik alltså, men en rolig häst att ha med. Det är en otrolig skalle på den märren. Som sagt, får hon ett fint lopp så kan hon vara med och slåss.

7 Torpa Glad (V75-2):

– Fint kallblod! Han var lite stegig i förra starten. Jag fick köra på safe, men det var lite kräm kvar. Det är tuffa hästar emot på V75, men man får smyga med och ta pengar.

Vad säger du om 7 Offshore Star i V75-4?

– Den har jag aldrig kört. Han ringde mig, tränaren, och kollade läget och meddelade att den är väldigt startsnabb.

Hur skulle det kännas med en V75-seger på lördag?

– Det skulle vara svårslaget, väldigt skönt. Jag hade fina chanser i fjol, men man ska ha turen med sig också, tyvärr hade jag inte det. Jag körde in fina pengar, men självklart hoppas man ju att ska få sätta dit dem någon gång, säger Sandra Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav