Hemligheten bakom stjärnans jättesuccé

Därför lyckas toppkusken Björn Goop så bra på Vincennes: ”Aldrig sagt det förut

1 av 3 | Foto: Kanal 75
Björn Goop vinner Elitloppet med Timoko
TRAV

Toppkusken Björn Goop gör succé på franska storbanan Vincennes.

Nu avslöjar han hemligheten bakom framgångarna.

– Jag har en liknande bana hemma och tränar mycket där, säger Björn Goop till Trav365.

Han har varit Sveriges segerrikaste travkusk de tolv senaste åren.

Det är dock inte bara i Sverige som Björn Goop firar framgångar – och nyligen blev han hyllad som Europas bäste kusk.

Det är främst på den franska travbanan Vincennes som Björn Goop lyckats väldigt väl.

Anledningen?

Det, och chanserna med Timoko i söndagens Prix d'Amérique, berättar Björn Goop om för Trav365.

”Aldrig tagit upp det innan”

– Det är faktiskt så att jag har en liknande bana som Vincennes hemma på gården, och jag tränar mycket där. Jag är van att köra på en sådan stor bana, med lite upp och ner, säger Björn Goop till Trav365 och fortsätter:

– Jag har aldrig tagit upp det innan, men så är det. Sedan är det också så att vi svenskar har bra hästar när vi åker ner till Frankrike, och jag har fått köra bra hästar också.

Har du varit bättre som kusk någon gång tidigare, än vad du är just nu?

– Jag tycker man utvecklar sig hela tiden, jag tycker det. Man är aldrig bättre än den häst man kör, men jag försöker hela tiden att utveckla mig. Jag tycker att jag har utvecklats som person, och rent taktikmässigt. Jag har kört väldigt mycket och framför allt tränar jag väldigt mycket, och att jag tränar häst har nästan gett mig mer än att bara köra lopp. Att jag tränar så mycket häst har gjort mig kunnigare, tålmodigare och att helt enkelt bli en bättre kusk, och få ut mer av hästen.

”Det visste jag inte”

Du har i veckan hyllats som Europas bäste kusk av Timokos tränare Richard Westering, spontan kommentar över det?

– Det visste jag faktiskt inte, och det var ju snällt, och det är jättekul. Richard är en väldigt snäll man och vi har haft fantastiskt roligt ihop, och en jättesuccé med Timoko. Det är en fantastisk häst och en duktig tränare.

Vad tror du om Timoko i Prix d'Amérique på söndag, kan ni slå Bold Eagle?

– Nej, inte om den är som senast och som den har varit, han har ju varit fantastisk och det kommer bli svårt. Men, vi ska göra ett försök och jag tycker Timoko har en enorm form och allting har följt planerna och allting är bra med honom. Han har fått vara frisk och fin en längre tid nu, och kretsen kring hästen är jättenöjda med honom.

Hur långt kan det bära?

– Inför alla andra Prix d'Amérique som Timoko varit med i så har det varit krångel innan, men inte nu. Han var väldigt bra senast och ska enligt rapporter träna fortsatt bra efter det, och jag hoppas det ska smälla väl ut.

Vad tycker du om den storhelgen i Frankrike som väntar?

– Det är ju den här helgen i Frankrike och Elitloppshelgen som är störst, hela Europa och världen kommer hit och det är ett väldigt pådrag och det är väldigt kul, säger Björn Goop.

ARTIKELN HANDLAR OM