Karlsson: Han kan vara bäst någonsin

TRAV

PARIS. Bold Eagle är en majestätisk rovfågel.

Ett passande namn på en häst?

Inte om man är en ful ankunge.

Han ser skittråkig ut.

Han kan vara den bästa någonsin.

De bästa travhästarna brukar ha karisma, lyster och pondus. Utseendet på en travhäst brukar vara viktigt.

Den nye franske komethästen skiljer sig från det. Den femårige Ready Cash-sonen Bold Eagle är snarare ful. Han ser ut som en stor ponny.

Men det kanske är som svenske travtränaren och -uppfödaren Marcus Lindgren twittrade, det handlar om evolution. ”En travmaskin strippad på allt onödigt.” På det sättet påminner Bold Eagle om den moderna amerikanska stjärnhästen Muscle Hill.

För rent kapacitetsmässigt jämförs Bold Eagle med den bäste genom alla tider; Varenne. Båda ser ut att ha det väldigt enkelt för sig.

Bold Eagle känns som något från framtiden. Han är väldigt komplett. Han är både speedig och stark. Han ser ut att klara alla typer av banor, underlag och förhållanden.

Och han är lugn, snäll och harmonisk. Samtidigt som vinnarskallen finns där.

I de loppen Bold Eagle sprungit hittills har han inte ens varit andfådd efteråt.

Är storfavorit till segern

Bold Eagle är storfavorit i Prix d’Amerique på Vincennes i Paris.

Jag har emellanåt varit journalistiskt skeptisk. Hästen är nybliven senior (fem år) och har ännu inte behövt visa hårdheten som krävs för att vinna Prix d’Amerique. Han ser ut att bara ha tävlat på tvåans växel hittills i karriären, det behövs med all sannolikhet någon växel till i dag.

Men respekten hos motståndarna verkar vara för stor. I Frankrike är det ingen som vågar säga att Bold Eagle ser alldaglig ut.

Tränaren Sebastien Guarato säger till och med att Bold Eagle är snygg.

De franska motståndarna verkar snarast vinka fram Bold Eagle till segrarna. Alla vill betäcka sina ston med honom.

Sebastien Guarato och kusken Franck Nivard är segervissa. ”Ourasi vann Prix d’Amerique fyra gånger. Vi ska slå hans rekord. Det kan ju till och med bli sex segrar för Bold Eagle!”

Så sa Sebastien Guarato till Travronden tidigare i veckan. Prix d’Amerique är öppet för hingstar och ston (ej valacker) som är fyra till tio år.

Jag har heller inte trott att vi kommer att få se Bold Eagle i Elitloppet på Solvalla. Han tävlar med taggar i huvudlaget och har rätt skarpa grejer i munnen, utrustning som inte är tillåten i Sverige.

Men Sebastien Guarato tvekar inte. ”Om jag får bestämma kommer vi att sikta på Elitloppet efter det franska vintermeetinget, att det är mitt i hans avelssäsong ser jag inte som något problem.”

"En dag för vacker historia"

En sak är säker.

Jag kommer aldrig att få betäcka med Bold Eagle.

Det korrekta namnet på den amerikanska nationalfågeln är Bald Eagle. Bald är utbytt på Bold – ”skallig” eller ”enkel” är utbytt mot ”djärv” eller ”frejdig”.

Det är i alla fall ett hästnamn som anspelar den amerikanska nationalfågeln i ett lopp som är en hyllning till USA. Det är en dag för vacker historia.

Pappa Ready Cash var den store antagonisten till svenske Maharajah. Ready Cash vann Prix d’Amerique 2011 och 2012, men Maharajah vann deras sista möte i Prix d’Amerique 2014.

I en krönika tidigare i veckan gav jag min raka Quinté (det stora franska spelet där det gäller att pricka de fem första i loppet i rätt ordning) till Prix d’Amerique 2016: 10 Bold Eagle-18 Timoko-17 Up and Quick-14 Mosaique Face-12 Voltigeur de Myrt.

Tidigare år har sett hetare ut

Jag tror alltså att Björn Goop och Timoko är med i segerstriden och att Lutfi Kolgjini och Mosaique Face kommer att sätta färg på loppet trots att det inte är toppform. Stefan P Petterssons Oasis Bi räcker inte riktigt till, liksom norske Support Justice och fransknorske Lionel (Örjan Kihlström kör).

Visst saknas svensktränade hästar som Nuncio och Delicious U.S. för den där extra svenska kryddan. Tidigare år har sett hetare ut ur svensk synvinkel.

För sportens skull behöver Bold Eagle en trätobroder som Nuncio. Precis som Ready Cash hade Maharajah.

Bold Eagle vinner Prix d’Amerique 2016. För när de övriga ekipagen inte har råd med något strul på vägen, så kan Bold Eagle vinna trots krångel

We’ll always have Maharajah.

Mattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM