”Måste satsa här för att överleva”

1 av 2 | Foto: Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN
STRANDRAGGAREN: Lutfi Kolgjinis Mosaique Face, här med skötaren Linda Sundberg, har laddat upp på Utah Beach i Normandie inför dagens Prix d'Amerique. De oändliga stränderna vid havet med både fäste och svikt ger perfekta träningsmöjligheter för hästarna.
TRAV

PARIS. Lutfi Kolgjini har laddat på stranden i Normandie.

Björn Goop veckopendlar till Paris.

Örjan Kihlström vann Prix d’Amerique för två år sedan.

– Utvandringen har bara börjat, säger ”Ludde”.

När det är dags för Prix d’Amerique 2016 är de hetaste svenskarna några som har börjat satsa stort på Frankrike.

Björn Goop har tagit fransk kusk- och tränarlicens. Lutfi Kolgjini planerar att göra det inom kort.

”Ludde” hyr in sig på Jean Philippe Dubois gård i Normandie, och planerar att köpa en egen i området. Goop hyr en hel upprustad travborg med 28 boxar och bostäder i travträningsmeckat Grosbois utanför Paris.

I Normandie har ”Ludde” oändliga stränder där underlaget är idealiskt och skonsamt för hästarna. I Grosbois har Goop tillgång till bland annat fyra mil skogsslingor, bana under tak och flera typer av andra rundbanor.

– I Frankrike finns så mycket möjligheter och satsningar, i Sverige är det mest begränsningar och neddragningar. I Sverige förlorar hästägarna pengar, i Frankrike vinner de pengar, säger ”Ludde”.

– Jag måste satsa på Frankrike för att överleva. Planen är att ha halva verksamheten i Sverige och halva i Frankrike, min son Adrian kommer att få ta över i Sverige.

Fantastiska pengar

Goop ser också en framtida uppdelning av sin verksamhet mellan Sverige och Frankrike.

– Jag har hästägare som vill vara i Sverige, och jag har hästägare som vill vara med internationellt. Det passar bra att de har högsäsong i Frankrike på vintern och i Sverige på sommaren.

– Det är fantastiska pengar att köra om i Frankrike på vintern, men det är också bra prispengar i årgångsloppen på sommaren i Sverige. Det blir naturligt att mina yngre hästar får tävla i Sverige och de äldre i Frankrike i stor utsträckning.

– Allt i samhället blir mer internationaliserat. Och för mig är det personlig utveckling att tävla mer i Frankrike.

I dag är det dags för det allra största på Vincennes i Paris; Prix d’Amerique.

Mattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM