Hyllningen till döde pappan: ”Segern är hans”

Bold Eagle lekte med konkurrenterna i Prix d'Amérique: ”Jag är så tacksam”

1 av 6 | Foto: Maths Nilsson
TRAV

Paris. Här blir Bold Eagle världens bästa häst när han vinner Prix d’Amérique på nytt världsrekord.

Tränaren Sébastien Guarato tillägnade segern till sin pappa som avled i onsdags.

– Den här segern tillägnar jag min far, säger han.

40 000 vrålande fransmän på Vincennes läktare hejade fram Bold Eagle. När hästen hamnade först i tredjespår samtidigt som värste utmanaren Timoko fick ledningen enkelt var det många som trodde att favoriten skulle få det svårt.

Slog världsrekord i duggregn

Men Bold Eagle sluggade sig fram till dödens och mitt i loppet släppte Björn Goop ledningen till den franske fantomen. När en normal häst hade tröttnat bara fortsatte Bold Eagle och Timoko var chanslös trots lucka på upploppet. Bold Eagle vann på 1.11,4 – nytt världsrekord och rekord för loppet. Han slog rekordet trots att det blåste rejält och duggregnade i Paris.

Tjänat närmare 15 miljoner

Efter målgången gjorde vinnande Frank Nivard high five med svenska stjärnkusken Björn Goop som blev tvåa med Timoko.

Bold Eagles tränare var tårögd efter segern. Dels för den otroliga prestationen - men framförallt för att han tillägnade segern till sin pappa som gick bort i onsdags.

– Den här segern är hans. Jag är så tacksam.

– Vi var mycket påpassade och han var den stora favoriten och gjorde inte spelarna besvikna. Han är mycket stark, det är en superhäst säger kusken Franck Nivard efter sin fjärde Pd'A-seger.

Segern innebär att Bold Eagle har vunnit 21 lopp på 24 starter och genom loppet visade hästen att han sannolikt är bäst i världen - åtminstone över längre distanser. På sina få starter har hästen tjänat närmare 15 miljoner kronor.  Prix d’Amerique-segern var värd över fyra miljoner kronor plus bonus på biljettintäkterna.

Efter segern startar spekulationerna om Bold Eagle ska komma till Elitloppet. Om tränaren får bestämma kommer hästen - nu är det upp till ägarna.

FAKTA

Resultat Prix d'Amérique 2016:

1. 10 Bold Eage (F. Nivard)

Tid: 1.11,4

2. 18 Timoko (B. Goop)

Tid: 1.11,5

3. 9 Oasis Bi (P. Vercruysse)

Tid: 1.11,5.

4. 13 Akim du Cap Vert (F. Anne)

Tid: 1.11,6.

5. 5 Moses Rob (P. Levesque)

Tid: 1.11,6

Maths Nilsson, MiniMedia

ARTIKELN HANDLAR OM