Karlsson: Kan vara bäst genom alla tider

1 av 5 | Foto: Maths Nilsson
TRAV

PARIS. Det sa bara smack i kistan.

Bold Eagles uppvisning i Prix d’Amerique täppte till käften på mig.

En superhäst som borde göra ett intryck långt utanför travvärlden.

Sportbladets Mattias Karlsson.

Bold Eagle skulle för första gången sättas på ordentligt prov. Han skulle för första gången få ett tufft lopp och smällar.

Det var också dramatik redan innan loppet. Bold Eagle var rullig och galopperade i värmning.

När det sedan var dags för start var Bold Eagle uppstressad och skenade ur volten när loppet gick. Det blev både tredjespår och dödens innan han fick överta spets efter knappt halva sträckan.

Väl i spets såg Bold Eagle fantastisk ut, han klippte med öronen och flög lågt fram med sin flytande smidiga stil. Kusken Franck Nivard satt och myste lätt tillbakalutad i sulkyn.

Publiken var i extas

De sista 300 meterna sattes Bold Eagle riktigt på prov. Han fick ta i ordentligt över upploppet när Timoko och Björn Goop jagade i rygg.

Segertiden blev fantastiska 1.11,4 under tunga förhållanden. Den bästa tiden i Prix d’Amerique innan hade Royal Dream 2013 med 1.11,9.

En fullständig kross.

Jublet från de 40 000 åskådarna på de maffiga läktarna var öronbedövande. Publiken var i extas.

Det här är vad som gör travet till en adrenalinkick och beroendeframkallande. Intrycket när Franck Nivard satt med spända linor och Bold Eagle sprang och väntade på kommando med spelande öron 400 meter kvar gör den här sporten till väldigt mäktig.

Jag som har tvivlat. Jag som har trott att Bold Eagle som nybliven senior (femåring) inte riktigt var redo, jag som tycker att han saknar utstrålning.

Kaxiga och offensiva

Bold Eagle kan vara den bästa travhästen genom tiderna. I Frankrike har hans rykte nått bortom travbanorna, även när han kommer till Sverige borde han locka ny publik.

Bold Eagle byggs verkligen till en stor stjärna. Det handlar om massiv marknadsföring.

Kretsen kring hästen är sociala, kaxiga och offensiva. Det är folk som gärna syns och hörs.

De ställer upp i media. De är mycket aktiva i sociala medier.

Halsdukar, mössor och flaggor i rött och gult har trycks upp i massor. Hästen har också ett eget ”klubbmärke”.

Bold Eagle är en stor profil som den internationella travsporten behöver. Jag saknar bara en riktig rival för att göra det mer spännande och intressant.

Det hoppas jag att svenske årskamraten Nuncio ska kunna vara. Stefan ”Tarzan” Melanders amerikanskfödde häst kan med all sannolikhet inte besegra fransmannen på speed, men på styrka kanske han skulle kunna ha en liten chans.

Stor svensksuccé

Bakom Bold Eagle i Prix d’Amerique var det stor svensksuccé. Kusken Björn Goop var tvåa med Richard Westerinks Timoko, Stefan P Petterssons Oasis Bi med Pierre Vercruysse i sulkyn slutade trea.

Björn Goop visade sina vassa armbågar i starten och gjorde en helt perfekt kuskinsats. Han släppte spets till Bold Eagle och fick luckan i rygg på upploppet – han kunde inte ha åstadkommit en bättre placering eller prestation på något annat sätt.

Lilla Mantorp-tränaren Stefan P Petterssons Oasis Bi är en häst som jag verkligen har underskattat. Efter lucka på upploppet spurtade hästen till den fantastiska tiden 1.11,5 (samma som Timoko) med till synes krafter kvar.

Timoko tjänade 2,5 miljoner kronor. Oasis Bi fick 1,4 miljoner kronor.

Förstapriset till Bold Eagle var 4,5 miljoner kronor.

Bold Eagles tränare Sebastien Guarato vill komma till Elitloppet på Solvalla söndag den 29 maj. Men ägaren Pierre Pilarski tvekar.

Årets Elitloppet skulle kunna bli ett av de hetaste någonsin.

Med franska superstjärnorna Bold Eagle, Timoko och Voltigeur de Myrt. Med svenskarna Nuncio, Mosaique Face, Delicious U.S., Oasis Bi och Magic Tonight. Med Resolve och Åke Svanstedt. Med norrmännen Support Justice, Papagayo E. och Lionel. Med hästflyg direkt från USA.

Under måndagen släpps de åtråvärda restaurangplatserna till Elitloppet. Jag hoppas verkligen det är biljetter för att se Bold Eagle.

FAKTA

Resultat Prix d'Amérique 2016:

  1. 10 Bold Eage (F. Nivard)

Tid: 1.11,4

  2. 18 Timoko (B. Goop)

Tid: 1.11,5

  3. 9 Oasis Bi (P. Vercruysse)

Tid: 1.11,5.

  4. 13 Akim du Cap Vert (F. Anne)

Tid: 1.11,6.

  5. 5 Moses Rob (P. Levesque)

Tid: 1.11,6

ARTIKELN HANDLAR OM