’Farmen-Lina’ räddade livet – på travhästen

Berättar: ”Han var helt fantastisk”

1 av 3 | Foto: TV4
Lina Ilar har ett stort intresse för hästar och äger travhästen Embassy Way. Här med hästen Rana från Farmen.
TRAV

Lina Ilar från Farmen räddade livet på travhästen Embassy Way.

Hästen skulle gå till slakt – men istället tog Lina hand om honom.

I dag är de bästa vänner och Lina har fastnat för travhästar.

– Jag är glad att jag tog honom, han är fantastiskt duktig i dressyr och hoppning, säger hon.

22-åriga Lina Ilar från Falun är en av de färgstarka profilerna som är med i årets upplaga av dokusåpan Farmen som sänds i TV4 på kvällarna.

Linas stora intresse är hästar och sedan nio år tillbaka äger hon en gammal travhäst; Embassy Way. En häst hon hittade via text-tv.

–  Jag är uppvuxen på landet och har alltid haft häst, men så växte jag ur min lilla ponny. Jag ville ha en stor häst och med tanke på ekonomin så blev det en travhäst. Tyvärr är det ju så att många är mer eller mindre slakthästar.

– När jag var 15 år såg mamma en annons på text-tv om en travhäst. ”Är det ingen som vill ha honom så går han till slakt nu på en gång” stod det. Vi ringde och åkte till Sundsvall och kikade på honom. Han var helt fantastisk. Jag provred honom och vi bestämde att jag skulle ta honom på en gång.

Tävlar tillsammans

Och det visade sig vara ett lyckat beslut. Embassy Way fick en ny chans och de två trivs utmärkt ihop.

– Jag red till honom och vi har tävlat i hoppning och Hubertus-jakt. Hubertus-jakten har vi till och med vunnit, så det är kul. Hans pappa var ganska framgångsrik och sprang in över elva miljoner så de hade ganska höga förhoppningar på min travhäst, men han ville inte springa helt enkelt. Han ville bara galoppera så det blev inte så bra.

– Jag är glad att jag tog honom, han är fantastiskt duktig i dressyr och hoppning. Han är trevlig att köra, jag var ute och körde honom igår. Han funkar till allt. Han är en häst som alla kan rida men det är ändå krut i honom. Han är väldigt snäll.

Hur är ditt travintresse annars?

– Min morfar spelar på trav så det har alltid hängt med. När jag var liten red jag på ridskolan men jag var mycket i ett stall som hade travhästar och red på hästarna där. Många säger att travhästar inte kan galoppera, men det är inte sant. Många underskattar travhästen, säger hon

– Det är det som är så kul med min häst. När jag kommer på tävlingar så har många inte trott att det har varit en travhäst för att han är så duktig. Han har manen över frysmärkningen så den syns inte. När de fått reda på att det är en travhäst blir det överraskade. Många reagerar och tycker det är kul,säger hon.

Kan du tänka dig en till travhäst i framtiden?

– Absolut. För mig har det ingen betydelse vad det är för ras. Många travhästar är välhanterade och stabila i psyket.

Pratade ni hästar när ni spelade in Farmen?

– Ja, Göran Terninger är hästintresserad. Han jobbar med galopp så jag har varit och hälsat på honom. Vi pratade lite hästar. Vi klickade väldigt bra och vi hängde i stallet. Det var tur att man hade hästar där för det var verkligen en salig blandning av människor på Farmen. Det var tur att man kunde gå ut i ladugården och bara mysa med djuren. Man kände sig som hemma så jag är tacksam att vi hade hästarna på gården.

Hur var det att spela in Farmen?

– Det var fränt. Det konstigaste, roligaste och tuffaste jag gjort i mitt liv. Vi hade en nordsvensk häst som heter Rana som var jättegullig. Jag körde henne varje dag. Hon var så lugn, man behövde inte styra henne med tömmarna utan man kunde säga höger, vänster eller backa. Det var tur att jag hade henne, säger hon.