Vill locka stjärnan – med insamling

Snackisen: Travfans beredda att betala för att få se stjärnhästen i Sverige: ”Symbolhandling”

Foto: Kanal75
Svenska travfansens drömhäst – Bold Eagle. Nu kan en insamling startas för att få se superstjärnan på Solvalla i maj.
TRAV

Svenska travfans vill se Bold Eagle på Solvalla i Elitloppet.

Nu är många beredda att betala för att det ska ske.

– Det är ju fantastiskt att det finns ett sådant engagemang kring Elitloppet, säger Solvallas sportchef Markus Myron till Trav365.

Benders går in som sponsor i årets Elitloppet. Vilket möjliggör att Solvalla kan fixa ett direktflyg från USA till Stockholm.

– Det är ett superlyft för Elitloppet. Det känns väldigt roligt att vi har möjlighet att flyga de bästa amerikanska hästarna på ett bra sätt till Elitloppet, säger Solvallas sportchef Markus Myron till Trav365.

”Visa vår kärlek till Bold Eagle”

Amerikanska hästar i all ära. Men när nyheten kom ställdes frågan; vem betalar för att få hästen på allas läppar, franske femåringen Bold Eagle, till Elitloppet?

Superhästen har lekt hem både Prix d'Amérique och Prix de France och är nu alla travfans våta dröm till Solvalla och Elitloppet sista helgen i maj i år.

Travjournalisten Lennart Persson skrev en blogg om saken.

Han menade på att det ”kan bli tidernas travdag” om Bold Eagle gör resan från Frankrike till Sverige.

För att det ska kunna ske kommer han med ett förslag i sin spalt:

”Ett par goda vänner föreslog igår kväll att vi startar en insamling. Dels för att kunna bjuda på en flygresa direkt till Stockholm, dels för att visa vår kärlek till Bold Eagle. Här är min tusenlapp. Tärningen är kastad, vem vill administrera den insamlingen?”, skrev han i bloggen.

”En symbolhandling”

Hur föddes idén?

– Det var hästägarna Jan ”Timo” Timonen och Johan ”Hubbe” Sjöstrand som slängde ur sig det där. Jag kände att det vara något. Pengarna spelar ingen roll, han är väl hur rik som helst ägaren, och hästen springer in stora pengar, men det är mer en symbol att vi är många som vill se honom i Sverige. Om vi i svenska travpubliken visar att vi gillar hästen så pass mycket är det en symbolhandling; kom hit! säger Lennart Persson till Trav365.

Han fortsätter:

– Han är lite fåfäng ägaren och älskar uppmärksamheten. Och för hans häst är det ju bra för avelsvärdet.

Vad har du fått för respons?

– Jag har fått en del mejl och sådär. Några har svarat på Facebook och Twitter. Sen måste man ju ha något konkret. Jag skulle vilja att Klaus Koch kliver in och kan hjälpa till. Det här måste ju ske under reglerade former. Vad händer om de tackar nej? Ska man betala tillbaka pengarna? Ska det användas till något annat? Ett lopp? Det är frågor man bör ställa sig.

– Det är någon på Solvalla, eller däromkring som får administrera det här. Det var ett test, kan man få till det i någon organiserad form, om vi är ett antal på runt hundra stycken som kan hjälpa till med att få Bold Eagle till Elitloppet, så borde det vara fantastiskt för publiken och Solvalla.

Hur mycket tror du man skulle kunna samla in?

– Jag vet inte. Men en halv miljon tror jag. I så fall kan man ju använda det till något annat, om de tackar nej eller så, det ska ju gynna publiken och de som varit med och bidragit. Vi får se om de tänder på det här.

”Vill hemskt gärna se Bold Eagle på Solvalla”

Trav365 kollade läget med Solvallas sportchef Markus Myron.

Hur långt är ni på Solvalla villiga att gå för att få hit honom?

– Det är väl så här, det handlar om att sätta sig ner och ha en dialog. Exakt hur den dialogen ser ut, det får utforma sig då. Vi kommer i alla fall ta kontakt snart och fråga hur de föredrar hur vi gör för att gå vidare i diskussionen.

– Det är fortfarande ett tidigt skede och långt kvar till Elitloppet. Vad jag förstår så tar de ett lopp i taget. Först Prix d'Amérique, sen Prix de France och nu Prix de Paris, för att ha möjlighet att få den där bonusen.

Flera travfans vill starta en insamling för att övertyga kretsen kring Bold Eagle om hur mkt vi svenskar vill se honom i Elitloppet. Vad säger du om det?

– Det är ju fantastiskt att det finns ett sådant engagemang kring Elitloppet och att man vill se världens bästa hästar på plats på Solvalla, det är jätteroligt.

Skulle ni på Solvalla kunna administrera en sådan grej?

– Det är en spontan fråga som jag inte har något svar på just nu. Vi vill väldigt gärna att han ska komma hit och vi kan naturligtvis vara flexibla för hur det då eventuellt kan ske.

– Som sagt, vi vill hemskt gärna se Bold Eagle på Solvalla och finns det en stor opinion som skulle, om än symbolmässigt, visa via en insamling vilka stora fans de är till hästen, så kan man ju hoppas att det kan ha en påverkan på hur man känner för en eventuell start i Elitloppet.

– Men i slutändan är det hästägaren som tar beslutet efter vad de känner är rätt för dem och hästen.

ARTIKELN HANDLAR OM