Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Mordförsök på hästen”

Fula drivningen som blivit en snackis i trav-Europa

Här slår franske kusken Damien Bonne hästen vårdslöst upprepade gånger.

Straffet: 45 euro, eller 420 kronor, i böter.

– Jag har svårt att titta på det, om jag ska vara ärlig, säger en illa berörd Erik Adielsson i webbtv-programmet ”Sista sväng”.

Sugen på mer nyheter? Följ Trav365 på Facebook

LÄS MER: Domarbasen: ”Man mår illa”

 

Det var i ett lopp på franska storbanan Vincennes, utanför Paris, som den rutinerade kusken Damien Bonne fullständigt tappade det.

Över upploppet bakom hästen Baraka de Bellou drev han yvigt och slog hästen vårdslöst upprepade gånger hela vägen in mot mål.

Straffet: 45 euro, eller 420 kronor, i böter.

”Måste vara avstängning”

Den fula drivningen har blivit en snackis i trav-Europa och under söndagskvällen rullades bilderna gång på gång.

Webbtv-programmet ”Sista sväng” på ATG Play var inget undantag.

– Det ser ut som att han försöker klyva hästen på mitten, säger programledaren Oskar Westberg och bollar frågan vidare till experten David Neves och toppkusken Erik Adielsson i studion.

– Jag har svårt att titta på det, om jag ska vara ärlig. Vi pratar om att vi ska harmonisera reglerna med resten av Europa. Få jämnare bedömningar av domarna och om vi säger att vi nu vill vara med på det, då lär vi ställa extremt hårda krav på det här, säger Erik Adielsson.

Neves fortsätter:

– Det är mordförsök på hästen.

Adielsson:

– Bötesbeloppet spelare ingen roll, det måste vara avstängning. Det är Frankrikes reglemente som vi är ute efter. Du får inte tillåta sånt här.

Andrapriset i loppet var värt 16 250 euro. Damien Bonne, 28, har tagit 12 segrar i år.

I stora montéloppet Prix du Cornulier, tidigare i år,  red han svenskägda Moving On. Där fick han också böter och stängdes av i två dagar, för att ha drivit hästen för hårt.

”Ser inte bra ut”

Svenske Anders Lindqvist har verkat som travtränare i Frankrike i drygt 20 år nu.

Han menar att drivningarna blivit bättre och bättre för varje år – och att det fortsatt kommer jobbas hårt för att få till strängare straff för sådana företeelser.

– Det finns en opinion mot det här i Frankrike, det finns journalister här som tycker att det är förjävligt. Inom ett antal år så kommer man komma mycket närmare Sverige, vad gäller reglemente kring drivningar, säger Lindqvist till Trav365.

Vad säger du om Bonnes drivning?

– Det ser inte bra ut. Det har blivit bättre och bättre, men det händer nu och då att de förivrar sig.

Är Bonne ”känd” för att vara hård i driviningarna?

– Nej, det är han inte. Men generellt sett så kan man säga att de som rider monté (Bonne med flera) är hårdare i sina drivningar än de som bara kör sulkylopp. De driver hårt på hästarna i monté.

– Det är en fråga om ålder också, de unga driver ofta hårdare än de äldre. Men som sagt, det här är det viktigaste arbetet som de ska ta tag i nu, att samordna reglementet i Europa.

Här kan du se loppet och drivningen (Damien Bonne kör i gul-grön dress) [OBS: extern länk]

 

  LÄS MER: Domarbasen: ”Man mår illa” 

Trav Djurplågeri
Om Aftonbladet