Proffsets hyllning till 15-åriga Sofia

1 av 3 | Foto: Privat
15-åriga Sofia Lindblom hyllas av proffstränaren Oskar Svanberg för sitt fina jobb med pappa Kenneth Bjärgestad hästar
TRAV

15-åriga Sofia fick ta över träningen av pappa Kenneths travhästar när tid saknades.

Nu gör hon succé med problemhästarna – och hyllas av proffstränaren.

– Man blir rörd, säger Sofia Lindblom till Trav365.

Foto: Kanal 75
Proffstränaren Oskar Svanberg

För ett tag sedan började Sofia Lindbloms lillebror spela hockey.

Det medförde att hennes pappa, Solvallaamatören Kenneth Bjärgestad, inte fick tid över att träna familjens hästar.

Då tog Sofia själv över träningen – och nu hyllas hon av proffstränaren Oskar Svanberg.

Lägg namnet Sofia Lindblom på minnet, väldigt kul med unga förmågor som brinner för hästarna”, skriver Oskar Svanberg bland annat på sin Facebooksida.

Men vem är denne 15-åring som på egen hand fått ordning på ett par problemhästar?

”De mår bra”

– Vi har alltid haft hästar i familjen och från början red jag på ridskola, sedan har jag bara fastnat för travet. Travet är både spännande och roligt, säger Sofia Lindblom till Trav365 och fortsätter:

– När min lillebror började spela hockey och pappa inte fick tid att träna hästarna så tänkte jag att jag testar, så jag började träna hästarna och sedan blev det så här.

De två tävlingshästarna som Sofia tränar är nioårige Bowlit Sea och sjuårige Bow Bells. Bägge har tidigare varit lite av ”problemhästar”, men kommer från positiva insatser på travbanan och var det något som Oskar Svanberg tryckte på i sin hyllning till Sofia Lindblom så var det hur hon fått hästarna att kännas.

– Jag tror att det slagit väl ut eftersom jag ger dem allsidig träning, jag både rider, hoppar, tömkör och går med dem, samtidigt som de går vanliga träningsjobb. Jag myser också med dem i boxen och tar hand om dem på bästa sätt. Jag tror det medför att de mår bra, och att de alltid tycker det är roligt.

”Drömmen är de större loppen”

Hur reagerade du när du fick reda på Oskar Svanbergs hyllning till dig?

– Jag blev väldigt glad, det är stort för mig. Oskar är ju proffstränare och han är som en idol för mig, man ser upp till honom och man blir rörd när han skriver så här. Det är också jättekul att det är så många som gett positiv respons på det.

Du är bara 15 år och går i åttonde klass på högstadiet, vad vill du med din framtid?

– Jag vill bli travtränare, och sedan vill jag utveckla mig. Pappa får köpa in lite mer hästar, så jag får träna dem och försöka utveckla det här mer, för det är så kul. Det får inte vara för många hästar för då hinner jag inte med skolan, men fyra-fem hästar är lagom till dess att jag gått ut nian. Vi har två tävlingshästar i dag och ett par till skulle vara perfekt, säger Sofia Lindblom och avslutar:

– Drömmen är att vara med i de större loppen.

”Jag är själv imponerad”

Vad säger då pappa Kenneth Bjärgestad om sin dotter Sofia, och Oskar Svanbergs uppmärksammade inlägg?

– Hon är uppvuxen i ett stall och har hållit på med hästar sedan hon kunde gå i princip. Hon gillar egentligen hoppning och dressyr, men när hon kom och tjatade om en ridhäst så sa jag att det är trav vi håller på med eller ingenting alls, skrattar Kenneth och fortsätter:

– Så jag sa att vi gör så här, ta de här två tävlingshästarna och börja med dem så får vi se om du tycker det är kul, och det sista året har hon skött om hästarna själv.

Så det är hon som på egen hand tränar hästarna?

– Ja, jag hjälper till med lite råd och hon frågar om lite småsaker ibland, men det är hon som tränar dem, hon som anmäler dem till lopp, hon som sätter upp kuskarna, och jag stöttar. Sofia lägger ner ett jättejobb med de här hästarna och det är hon som har gjort dem lite till förvandlingsnummer, och jag är imponerad själv, hon är duktig.

Vad är det hon gör som är så bra?

– Hennes allsidiga träning, och på sättet hon tar hand om dem. Hon uppfostrar dem verkligen och jag ser på hästarna att de stormtrivs, när hon kommer gåendes så bara spetsar de öronen precis som om här är hon… Bow Bells var tidigare stekhet och det var knappt så jag klarade av att köra honom, men nu är han lugn som en filbunke när hon kör honom, säger Kenneth Bjärgestad och avslutar:

– Stor eloge till Oskar Svanberg också, det är få som har det bemötandet och tar sig den tid för oss små människor inom travet som han gör. Oskar och Erik Adielsson är på det sättet föredömen, och det är guld värt för oss.

Läs nedan för Oskar Svanbergs inlägg

FAKTA

Oskar Svanberg på Facebook:

Ikväll körde jag två hästar åt Kenneth Bjärgestad, men enligt Kenneth är det hans dotter Sofia Lindblom som sköter träningen. Första gången jag skulle köra var det väl kanske inte så att jag jublade direkt når jag såg att jag var uppsatt då hästen hade 8 raka nollor.

Men Sofia, 16år, hade tränat lite annorlunda och direkt när jag träffade Sofia, Kenneth och Bow Bells såg jag att hästen var i fint skick, och han spurtade storstilat till en andraplats, Sofia grät nästan av glädje och kunde knappt säga något, och pappa så glad att han inte kunde sluta prata.

Idag fick jag köra samma Bow Bells som återigen var mkt väl förberedd och hade vunnit lätt om han inte blivit fast, spurtade till sig en fjärdeplats.

Sen fick jag köra nästa förvandlingsnummer åt Sofia, en 9-åring som verkligen tänt till sen hon börjat träna. Inte långt från att vinna men vi fick nöja oss med en tredjeplats.

Hur mycket pappa skryter upp sin dotter vet jag inte, kanske hjälper han till mer än han ger sken av, men lägg namnet Sofia Lindblom på minnet, väldigt kul med unga förmågor som brinner för hästarna.

Att dessutom köra åt folk som älskar sina hästar och gläds så oerhört och har sådant engagemang är fantastiskt kul.

När hästarna är i fint skick och ordentligt tränade är det ännu bättre.

Dessa insatser kommer det inte skrivas något om, men familjen har gjort ett toppjobb.

ARTIKELN HANDLAR OM