Myron: ”Kommer vara mer försiktig”

Solvallas sportchef i intervju med Trav365 om: Läget just nu Processen Skräcken Att jobba mer ”själv” med inbjudningarna

Foto: Erik Pettersson
Går in i en intensiv period Solvallas sportchef Markus Myron.
TRAV

Med två månader kvar till Elitloppet börjar arbetet på allvar för Solvallas sportchef Markus Myron.

För Trav365 berättar han om årets upplägg:

– Jag kommer inte bjuda in lika många hästar innan 1 maj, som förra året, säger han.

Trots att Solvalla kör tävlingsdagar som vanligt under våren är det lugnet före stormen på huvudstadsbanan.

Om två månader körs Sveriges största travlopp, Elitloppet, där.

Världens bästa hästar ska bjudas in, ta sig dit – och tävla.

Inför 50 000 helgalna travfans.

Man kan lätt räkna ut att personalen på Solvalla står inför en stor utmaning. Inte minst sportchefen Markus Myron, Elitloppsgeneralen, med den största makten i de rosa inbjudningskuverten.

Trav365 träffade honom på kontoret, med utsikt över travovalen, för att stämma av läget – innan Elitloppstornadon drar in över Bromma.

Då ska man veta att en Elitloppsdoftande bris redan svept in.

En häst är redan inbjuden: Timoko.

– Att bjuda in Timoko var den bästa starten vi kunde få på Elitloppet, när nu kretsen kring Bold Eagle valde att tacka nej, säger Markus Myron.

”Naturligtvis jättekul”

Hur går tankarna nu, i slutet av mars, med två månader kvar till Elitloppet. Är ni där ni ska vara?

– Ja.

Vad är det som väntar för dig nu. Det känns som det börjar nu, från påskhelgen och fram till sista helgen i maj?

– Det blir väldigt intensivt. Dels för att jag själv behöver ha koll på vad som händer runtomkring och forma en bild om hur vi vill att Elitloppsfältet ska se ut. Men det är också väldigt mycket intryck, för det är inte bara jag som tycker det är roligt att vi närmar oss Elitloppet, utan fler. Det är naturligtvis jättekul med det engagemanget som finns, sen gäller det att inte fångas upp för mycket i det bruset, utan att ha en ganska tydlig bild på vad man vill med årets Elitlopp.

”Fler osynade kort i år”

Förra året gjorde Myron sitt första Elitlopp i drömpositionen, som den som har sista ordet över vilka 16 hästar som ska stå där på startlinjen sista helgen i maj.

Hur är känslan i år?

– Om jag jämför i år med förra året så är min magkänsla att vi har fler osynade kort som skulle kunna vara aktuella, kanske speciellt de här amerikanarna som köptes in förra året till Redéns och Tarzans stall, säger han och fortsätter:

– I arbetet med att bjuda in hästar så ser jag två mål. Det ena är att få ihop ett så bra fält som möjligt, det enklaste sättet vore att bjuda in alla på en gång, dagen innan anmälan, då har man alla kort på bordet. Men då missar man det andra målet, och det är att göra uppladdningen så spännande som möjligt. Jag hävdar nog ändå att det är inte bara att hästarna springer på Elitloppssöndagen som är Elitloppet, utan det är hela vägen fram när startfältet formas också.

Under 2015 så var åtta hästar klara för Elitloppet innan 1 maj.

Ett upplägg som kommer att ändras i år.

– Under en inbjudningsprocess, speciellt med de utländska hästarna, så får du en chans att läsa om dom och kanske se något lopp på datorn om de bjuds in i god tid. Det missar du om du helt plötsligt presenterar ett färdigt startfält. Men med detta sagt så tror jag ändå inte att det kommer bjudas in lika många hästar innan 1 maj, som förra året. Förra året så bjöd vi in halva fältet innan maj. Jag kommer nog vara lite mer försiktig för jag har en känsla av att det under maj kommer prestationer som gör att man vill ha biljetter kvar att dela ut.

”Det är nog stora skräcken”

Vad är din värsta mardröm inför Elitloppet? Bjuda in 17 hästar?

– Jag har hört en skröna om att det gjorts, jag vet inte om det stämmer eller inte. När det gäller att bjuda in 17 hästar, det tror jag inte att jag gör. Jag har en mall där jag för in alla hästar och den har bara 16 platser, så det skulle vara en rejäl tabbe.

– Hur kan jag göra bort mig på värsta vis, antar jag att du menar. Jag är nog mest rädd att jag ska klanta till något med någon av de utländska gästerna. Låt oss säga att hästen inte kommer in i Sverige eller att man missat något. Där är nog den stora skräcken. Att man kommer på, det där borde jag ha skött, så blir det fel. Men vi är ett team som jobbar med de här frågorna. Fördelen med det är att man kan kolla av med varandra. Man får fråga sig, vad kan gå fel?

Förra året hade Myron den rutinerade storloppspromotorn Klaus Koch som konsult och bollplank.

I år har Solvalla bestämt sig för att sköta Elitloppet internt.

– Vi på Solvallas sportavdelning hjälps åt att ha koll på hästarna. Det är inte samma lilla grupp som jobbar med inbjudningarna, som det var förra året, utan jag är den som jobbar mest intensivt med det, men "alla" är med och tipsar om hästar. Jag har även andra bollplank, till exempel i styrelsen.

Känns det läskigt att vara mer ”själv” i det här?

– Det är både och. Den ena delen är naturligtvis en oro att jag inte ska göra det tillräckligt bra. Den andra delen är ju en stolthet att jag får förtroende att hantera det. Jag har en grymt bra känsla inför årets Elitloppsfält, säger Markus Myron.