Smygpremiär för nya arenan Bro Park: ”Världsunikt”

Bilderna från galoppens miljonbana – så var premiären: ”Det här är bara början”

1 av 13
Publiken vid smygpremiären av Bro Park.
TRAV

Här är bilderna från smygpremiären av galoppens nya bana Bro Park.

Trav365 var på plats när de allra första tävlingarna arrangerades på superarenan som kostat mellan 600 och 700 miljoner kronor att bygga.

– Det är världsunikt att starta en ny bana från grunden, säger Ulf Hörnberg, vd för Svensk Galopp.

Den 19 juni är den officiella invigningen av galoppsportens nya bana Bro Park i Upplands-Bro kommun. Men redan under onsdagen var det smygpremiär och genrep på arenan med V4-tävlingar. Flera galoppfans och nyfikna åskådare hade samlats för att spana in byggnaderna och se de första loppen. Här finns en modern läktarbyggnad med kafé, restaurang och en lyxig VIP-våning på taket av läktaren.

Bredvid läktaren huserar alla jockeys i våg- och omklädningsrummet.

Just nu är den första etappen av stallbacken klar med 160 boxar och när nästa etapp är klar finns det plats för ytterligare 120 boxar.

Vill etablera ridsporten här

Ulf Hörnberg, vd för Svenska Galopp, berättar att den här satsningen är något alldeles extra.

– Det är världsunikt att starta en ny bana från grunden. Det är inte ofta det händer, berättar han.

Och det här är bara startskottet på Bro Park – ännu finns det mer att göra.

– Vi hoppas kunna utveckla det här till ett hästcentrum, som har mer än bara galoppen. Ridsporten får gärna etablera sig här. Ju mer levande desto mer puls blir det och det gör att restauranger kan fungera på bättre sätt.Det vi ser nu kommer vi inte se om tre till fyra år. Det kommer byggas en veterinärklinik och herrgården som ligger här ska renoveras och användas. Det vi ser i dag och och det vi ser den 19 juni är bara början, säger han.

Kostade 600-700 miljoner

Sammanlagt handlar det om en investering på 600-700 miljoner kronor för att bygga Bro Park.

– Hästarna kommer få det bättre här med större boxar. Tränarna får helt andra faciliteter och större byggnader där de kan ta emot kunder på plats.

– I dag är det en sådan konkurrens  på upplevelsemarknaden så ska du få folk att komma tillbaka måste du kunna erbjuda en bra totalupplevelse. Här kommer du nära hästarna, känner lukten och hör hovtrampen. Vi kommer kunna erbjuda bra mat. Vi ska se till att det blir bra för både hästägare och spelare, säger Hörnberg.

Bro Park gynnar galoppen i Sverige

Läktaren på den ny arenan Bro Park är bara en tredje del av den som fanns på den gamla banan Täby Galopp.

– Just för att man ska komma närmre. Stora dagar kommer vi använda tältlösningar på grusplan. Det är fyra eller fem gånger per år vi behöver större faciliteter.

Hörnberg menar att Bro Park kommer betyda mycket för galoppen i Sverige.

– I världen är galopp den tredje största sporten, men i Sverige är den ganska liten, men jag är helt säkert att vi kan växa när vi får till den här typen av byggnader, säger han.

Även travtränaren Stig H Johansson var på plats tillsammans med kusken Erik Adielsson för att se anläggningen och loppen.

Dessutom fick han vara med vid prisutdelningen.

– Jag har inte tittat på allt ännu. Det kommer bli bra, allt är inte färdigt, men det är en fantastisk anläggning, säger Stig H Johansson.

De historiska första vinnarna på nya banan blev Proud Possibility och Elione Chaves som vann V4-1 på banan och blev hyllade och uppmärksammade då ett stort antal fotografer ville föreviga vinnarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Galopp