”Han har aldrig känts så här bra”

Foto: Kanal 75
Sofie Österberg kramar om sin ögonsten Research
TRAV

Dömd till döden som unghäst.

Problem med halsen som äldre.

Men nu är Research tillbaka – bättre än någonsin.

– Han har aldrig känts så här bra, säger hästens tränare Sofie Österberg till Trav365.

Efter två buköppningar var Research ”dömd” till döden som unghäst.

Men hästens tränare Sofie Österberg vägrade ge upp – och resten är en saga.

Hittills i karriären har den sexårige travhästen vunnit 14 av de 51 starterna och sprungit in drygt 550 000 kronor.

På lördag kan han vinna V75 på Mantorp.

”Jättesjuk”

Research inledde fjolåret på ett bra vis och tog tre raka segrar i början av 2015, efter det fick han dock problem med halsen och fungerade inte alls under sommaren. Framåt hösten kom han tillbaka och tog två raka segrar i oktober, men fick problem med halsen igen. Nu är han dock tillbaka på allvar, och har imponerat stort i två raka segrar.

– Han var jättesjuk under en period och vi fick inte ordning på halsen på hela sommaren i fjol, sedan blev han frisk och då lät vi honom få en ordentlig träningsperiod. Han kom tillbaka på hösten och tog två raka, men har varit lite knepig efter det. Han är ju speciell den här hästen, hur man kör honom, hur man tar i honom, och så vidare, säger Sofie Österberg till Trav365 och fortsätter:

– Men nu tycker jag absolut att han hittat stilen igen, han har varit jättebra i de tre senaste starterna. Så som han känns nu, så bra har jag aldrig tidigare känt honom. Det känns som att han har växt i kostymen, som att han vet lite mer vad det handlar om nu. Han känns hårdare och tuffare i sig själv än vad han gjort tidigare.

”Sådant är man rädd för”

Research fick under en period väldigt tuffa lopp, något som skrämde Sofie. Hon var rädd att det skulle sätta sig i ”skallen” på honom.

– Sådant är man rädd för, så är det ju. Men han har hanterat det bra och vi har tränat honom lite hårdare här hemma och de tre senaste loppen som han fått har varit väldigt bra kört åt honom, han har för honom fått väldigt passande lopp. Han och Kenneth Haugstad verkar komma väldigt bra överrens.

Varför tror du att han börjar hitta rätt nu, som sexåring?

– Han har alltid varit lite sen och valpig, alltid. På något sätt känns det som han vuxit till sig nu, säger Sofie Österberg och fortsätter:

– Det är en helt annan gnista i honom nu än tidigare och jag hoppas att han fortsätter vara så här bra. Han är knepig hästen och det kommer vi aldrig ifrån, men han fortsätter kännas jättebra och han har inte varit tom i mål vid de senaste segrarna.

”Då svimmar jag”

På lördag jagar Research seger på V75, och han gör det från spår tolv i den sjätte V75-avdelningen.

– Spåret var givetvis inte vad vi önskade oss, spår tolv på V75 är som att stå med 20 meter tillägg. Men, löser det sig så är han inte sämre än någon annan i loppet och han har absolut chansen. Sa jag vara helt ärlig så känns han ännu mer taggad än vad han gjort tidigare.

Vad gör du om han vinner på lördag?

– Då svimmar jag. Nej, men det skulle vara helt fantastiskt, säger Sofie Österberg och avslutar:

– Efter två bukoperationer borde han inte ens leva hästen, statistiskt funkar det inte. Det är det som gör att det alltid känns lite extra, och det är det som gör att jag alltid blir extra glad när han vinner. Jag tänker på hästens historik varje gång han vinner, att han varit så sjuk och kommit tillbaka och är så här bra.