TV4-profilens köp – satsar på superlöftet

Fastnade för hästen när hon var ute på inspelning: ”Han har ju gjort allt rätt”

1 av 2 | Foto: Kanal75
Åsa Elmroth
TRAV

TV4-profilen Åsa Elmroth var ute på jobb hos travtränaren Fredrik Persson när hon fastnade för hästen Monark Newmen.

Då beslutade hon sig för att köpa in sig i hästen – som rankas som en av landets bästa treåringar.

– Det är spännande, men jag är ju samtidigt luttrad och vet att precis allt kan hända, säger hon.

Åsa Elmroth är en av TV4:s uppskattade travreportrar som syns i flera travsändningar. Och det var just ute på ett uppdrag inför programserien ”Hästen är din” som hon föll pladask för en travhäst hos travtränaren Fredrik Persson.

– Jag var där för att spela in då Matilda, som jag känner från Solvallas travskola, var där och praktiserade och ville visa sina passhästar. Hon stormtrivs och är så stolt över hästarna. Hon sa; ”du kommer gilla den här extra mycket för du älskar ju hästar med speciell bläs”, säger Åsa med ett skratt.

– Sen visade hon Monark Newmen och berättade att han nyss varit tvåa i Vårfavoriten. Jag hade sett det loppet och mindes att han var bra bakom Makethemark. Hon sa att det var en andelshäst och då var det inte så mycket att fundera över. Fredrik tror mycket på honom framöver och han har ju gjort allt rätt på banan hittills, aldrig sämre än trea i ett lopp, säger hon.

Berättta, vilka är ni som deläger honom?

– Jag har inte träffat övriga delägare. Jag äger fem procent av hästen så det är väl bläsen typ, skämtar hon.

Och det har gått riktigt bra för Monark Newmen som hittills i karriären gjort nio starter och vunnit fyra av de loppen. Senast den här veckan var han tvåa i ett lopp på Kalmar.

– Det är strålande resultat. Med tanke på att han är tre år är det svårt att veta hur bra han kommer bli men han tillhör ju de bästa i kullen just nu som det känns. Det är spännande men man är ju samtidigt luttrad och vet att precis allt kan hända. Men om man är varsam med honom så ser det ju onekligen ljust ut.

Hur känns det att du bestämde för för att satsa på hästen?

– Väldigt kul. Mycket slump involverat, om inte Matilda hade varit så stolt över sin praktikplats och hästarna så hade det aldrig hänt.

Berätta, vad har ni för planer och förväntningar i sommar och höst?

– Du får nog kolla med Fredrik hur han tänker sig matchningen men vi är ju redan inne i Breeders Crown-karusellen så det är förstås ett mål. Sen finns det ju ett Kriterium i höst också och han är premiechansad. Men som sagt, det är långt dit och klyschor som "av kött och blod, trav är trav" gäller, säger Åsa med ett skratt.

–  Och framförallt så är det Fredrik och hästen som lägger upp planerna tillsammans, fortsätter hon.

Nyligen berättade även Åsa Elmroths pojkvän, Glada-Hudik-profilen Pär Johansson, att han är en av delägarna i den toppstammade hästen Vakeel som såldes på auktion för 720 000 kronor.

Vem har bäst öga för hästköp, du eller Pär?

– Jag har nog inget öga för hästköp överhuvudtaget, jag bara hoppar på tåg ibland. Ibland går det just som tåget och ibland lämnar vi inte ens perrongen.

– Pär äger ju många fler hästar men jag tror att han gärna hade ägt en del i Monark Newmen. Han är en sådan tävlingsmänniska så vi får väl se om han kommer att kunna glädjas åt framgången från sidan... Det är tveksamt, det kan bli jobbigt för honom, säger Åsa och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav