Löfgren: ”Jag blir faktiskt besviken”

Pensionerade topphästen Sanity tackas inte av i samband med travfesten i Östersund på lördag

1 av 2 | Foto: Kanal 75
Malin och Moa Löfgren tillsammans med Sanity
TRAV

V75-fest i Östersund på lördag.

Men någon avtackning av stjärnhästen Sanity blir det inte – något som gör tränaren Malin Löfgren besviken.

– Det hade varit en värdig avslutning för hästen, säger hon till Trav365.

Den 17 februari tidigare i år meddelade travtränaren Malin Löfgren att hennes topphäst Sanity skulle pensioneras.

Den tioårige stjärnan hade då hunnit med 82 starter i karriären, det slutade med 31 segrar och drygt tio miljoner kronor på kontot.

Sanity har under sin karriär bland annat vunnit Rix-allsvenskan 2009 för Stall Jämtland och största segern i karriären tog han i miljonloppet Norrbottens Stora Pris i Boden 2012.

När stjärnhästens hemmabana Östersund på lördag arrangerar travfest med V75 och storloppet Jämtlands Stora Pris på lördag hade nog många räknat med en ”avtackning” av hästen.

Så blir det inte.

Något som gör hästens tränare Malin Löfgren besviken.

”Finns inget intresse”

– Tyvärr så blir det inte så, det finns inget intresse, säger Malin Löfgren till Trav365 på frågan om Sanity ska tackas av på banan i samband med travfesten i helgen.

Vad tycker du om det?

– Vi tycker att det är väldigt tråkigt, framför allt för hästens skull. Han är värd att uppmärksammas, vilket de flesta banor faktiskt gör med sina gamla hjältar.

Har ni haft en dialog med Östersund kring detta?

– Ja, vi har faktiskt till och med ställt frågan själva om det finns något intresse att göra något i samband med lördagens V75-tävlingar på banan, men det blev tyvärr ingenting.

”Ypperligt tillfälle”

Nu kommer Sanity istället att tackas av på Oviken lördagen den 2 juli, i samband med att Oviken arrangerar V4-tävlingar. Oviken som är Malin Löfgrens gamla hemtrakter.

– Vi kan göra något jättekul för ägarna till hästen där, en bra ägaravslutning som en sista natt med gänget. Men, jag tycker det känns tråkigt för hästens del. Han började och avslutade sin karriär i Östersund och har gjort så mycket för banan. Jag blir faktiskt besviken att de inte kan ge honom någonting tillbaka. Det hade varit ett ypperligt tillfälle att göra något en sådan här helg, och jag tycker det hade varit värdigt hästen att få tackas av i samband med lördagens tävlingar i Östersund.

Hur mår Sanity för dagen?

– Han gör för lite nu enligt honom själv, det är ingen vanlig häst, han går inte och njuter i hagen av pensionärslivet direkt. Han mår väldigt bra och har en ponny i hagen som han bråkar lite med på dagarna, men han skulle nog önska vara igång betydligt mer. Nu har vi gjort pensionär av honom, men jag tror han kommer sakna tävlingsbiten, säger Malin Löfgren.

”Har inte pratat med Malin”

Östersundstravets travbanechef Jan Quicklund berättar att de hade en dialog med kretsen kring hästen över mail.

– Det fördes en kort mail-förfrågan om det där. Sanity har gjort en fantastisk resa, men hästen var här i början när han var Rikshäst. De har tillhört Solvalla under större delen av hästens karriär, även om många av ägarna är från Östersund. Det var där vi blev konfunderade hur vi skulle göra. Sedan har vi inte fått någon mer förfrågan om det. Sedan har vi hört att hästen skulle avtackas i Oviken och det är Malins hemtrakter så jag tycker att det blev en väldigt bra lösning, säger Jan Quicklund till Trav365 och fortsätter:

– Jag personligen fick bara en mail-förfrågan och hörde sedan att de valde Oviken så jag har inte pratat med Malin själv överhuvudtaget. Visst finns det en stark koppling till Östersund, men huvuddelen av tiden var det inte en Östersundshäst, säger Jan Quicklund.

– Nu är Sanity unik, det ska understrykas, och Malin har gjort en fantastisk resa med hästen. Men under de här V75-dagarna är tidsschemat tight och det får inte spricka med tanke på tv-sändningarna. Det är känsligt att plocka in den typen av arrangemang vilket jag tycker är lite synd också.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75