Fernlund: Gav mig rysningar

TRAV

Förutsättningarna var svåra och belackarna var många.

Men B.B.S.Sugarlight gjorde som så många gånger förr – satte alla på plats.

Sen ber jag till högre makter att Nadal Broline får hålla sig fräsch.

Då ska de stora pojkarna få se.

Fredrik Solbergs stjärna B.B.S.Sugarlight kom till start på Kalmartravet med två raka nollor i bagaget. Han har gjort sig känd som en effektiv spetshäst, och när han nu skulle starta från bakspår och dessutom hade tveksam form var det många som tvekade, så även jag. Men man ska aldrig räkna bort Sugarlight.

Aldrig.

Han fick ett tungt slutvarv, men spurtade till säker seger och såg väldigt fin ut. Det jag mest blev glad över var att han såg fin ut i travet, vilket även kusken Peter Untersteiner påpekade efteråt.

Royal Fighter då? Från sidan var man besviken på honom, men då jag efteråt pratade med kusken Jennifer Tillman och hon berättade att ena däcket fick punktering kort efter start lyfter jag fram prestationen som bra.

Snart vinner han. Vänta bara.

Gav mig rysningar

B.B.S.Sugarlight i all ära. Han tog hem söndagens huvudlopp men det jag kommer minnas starkast från den här V75-omgången är Nadal Broline, som lekte hem V75-1. Visserligen fick han en fin resa, och insatsen som sådan kanske inte var den märkvärdigaste men han avslutade strax över 1.10 det sista varvet och Ulf Ohlssons ord efteråt gav mig rysningar. Ulf sticker aldrig ut – och då menar jag aldrig. Men så fort han vinner tillsammans med Reijo Liljendahls fantastiska häst blir han som ett barn på julafton. Det spritter i hela kroppen, och han vill berätta för hela världen hur bra häst han får köra.

Nadal Broline har haft en hel del bekymmer genom sin karriär, men får han hålla sig hel och frisk kommer eliten snart få ett tillskott.

Det kan jag lova. Det finns inte många hästar som är starkare, och över medeldistans tror jag att de hästar som är bättre är lätträknande.

Snygg dubbelseger

Robert Bergh tog en prydlig dubbel, då han först vann med Tudor Kronos som han gjort ett snyggt tränarjobb med. Jag har aldrig riktigt tagit till mig hästen, som agerat oslipat och det gör han fortfarande men nu har han mognat både mentalt och fysiskt. Han var omgångens största favorit, och de som är det brukar få bestämma i ledningen.

Men inte Tudor Kronos. Konkurrenterna synade honom, en efter en, men han stod pall och kämpade storstilat till seger.

Nu tror jag inte att han är någon stjärna, men han kommer gå en bit upp i klasserna och är under fin utveckling. Sedan blev det vinst med Västerbo Arthur, som för tredje veckan i rad startade på V75 och nu äntligen fick vinna efter en sylvass avslutning. Hästen visade bra uppfattning som klarade av då Robert Bergh körde slalom med honom den sista biten och det finns vissa likheter mellan Berghs båda vinnare.

Två fina tävlingshästar, som inte platsar i skönhetstävlingen. Men det är ju på tävlingsbanan det avgörs, och ingen häst vinner på skönhet – även om vi alla älskar att se fina hästar.

Patrik Fernlund