AnnaMaria: ”Blir kul att komma tillbaka”

Stängdes av – nu är AnnaMaria Öberg tillbaka med sin ögonsten Månprinsen A.M.

1 av 2 | Foto: Kanal 75
AnnaMaria Öberg och Månprinsen A.M.
TRAV

Sedan ägaren AnnaMaria Öberg stängdes av från landets travbanor har stjärnan Månprinsen A.M. inte startat i Sverige.

Men i slutet av juli är han tillbaka – då gör hästen Sverige-comeback i Östersund.

– Det är skönt att saker och ting återgår till det normala, säger AnnaMaria Öberg till Trav365.

Sedan SM-segern på Bergsåker i augusti i fjol har kallblodsstjärnan Månprinsen A.M. inte tävlat i Sverige.

Detta efter att ägaren AnnaMaria Öberg stängts av i nio månader efter incident då AnnaMaria rusat in på banan och slog till en annan kusk.

Straffet blev tillträdelseförbud på samtliga travbanor i Sverige och det gjorde att tränaren Gunnar Melander och ägaren AnnaMaria Öberg blickade mot Norge och även Finland där de tävlat med framgång sedan dess.

Men nu är avstängningen strax över och de siktar på att starta i Sverige igen.

– Det börjar dra ihop sig. Vi tänkte gå ut i Sven O Perssons Minne i Östersund den 27 juli. Efter Derbyt var det just det loppet som vi slog igenom med. Där slog vi Hallsta Lotus från dödens. Till och med travtränaren Jan-Olov Persson skrev på sin hemsida att det var tronskifte. Det var tronskifte när Järvsöfaks slog Bork Rigel och det var tronskifte när ”Prinsen” slog Hallsta Lotus. Det här loppet betyder mycket för oss. Det ska bli kul, säger AnnaMaria.

Hur känns det att vara tillbaka i Sverige? Har ni saknat det?

– Vi har haft så fantastiskt roligt när vi har varit ute och farit. Vi har blivit så himla väl bemött och det har varit jättekul. Men det ska bli kul att komma tillbaka också. Det är skönt att saker och ting återgår till det normala, säger hon.

Månprinsen A.M. har trivs med livet på turné och enligt tränaren Gunnar Melander är han bättre än någonsin.

– Hästen är helt fantastisk. I år har Gunnar sagt efter varje värmning att hästen har aldrig känts så fin som nu. Hästar växer tills att de blir 8-9 år. Han har växt färdigt och blivit vuxen. Tyvärr så hinner inte många växa upp innan de är borta. Han har fått tid att mogna.

Tränade på att resa

Tidigare har Månprinsen haft problem med att resa, men nu har han fått lära sig det.

– I och med att det blev så här med min avstängning så var vi tvungen att lära honom att resa. Annars hade vi inte kommit oss för att lära honom det. Vi har kompisar som bor i närheten så vi lastade honom och körde E4:an i 15 mil söderut, körde tillbaka på mindre vägar så han inte skulle känna igen sig och så fick han sova över hos våra vänner. Sedan fick han åka hem igen dagen därpå. Så höll vi på i lite olika stall tills att han insåg att det inte var något farligt. Nu är han duktig på att övernatta, men han har alltid med sig sin rese-kompis.

Så egentligen är det inget ont som inte har något gott med sig? Han fick lära sig att resa?

– Ja på ett sätt så är det så. Men det var ju hemskt alltihopa. Men det var det goda det här hade med sig. Han fick lära sig att resa och vi fick göra de här resorna och vi har haft väldigt kul. Världen öppna sig för oss.

Hur känner du kring avstängningen idag? Tänker du på den?

– För mig har det där varit, det är ett avslutat kapitel.

Det blir kul för alla travfans här i Sverige att se honom igen!

– Ja, han har ju många som tycker om honom. Det kommer bli roligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav