Reaktionerna: ”Det blir lite stressigt...”

Så säger de aktiva och Solvallas sportchef om testdagen med snabbtrav

1 av 3 | Foto: Kanal 75
Örjan Kihlström.
TRAV

Solvallas testdag med snabbtrav tas emot med blandade reaktioner hos de aktiva.

– Jag tyckte det gick rätt bra, säger kusken Ulf Ohlsson.

– Det känns inte som det är något som gynnar vår sport, säger travtränaren Daniel Redén.

Foto: Kanal 75
Solvallas sportchef Markus Myron

Under onsdagens V86-tävlingar körde Solvalla en testdag med snabbtrav för att visa att de klarar av att köra en V86-omgång själva i expressfart.

Solvalla, med travtränarföreningen i spetsen, tog fram en plan hur allt skulle fungera.

Efter gårdagens testdag är det lite olika reaktioner bland de aktiva.

Solvalla-kusken Ulf Ohlsson ger kvällen godkänt.

– Jag tyckte det gick rätt bra ändå, det fungerade väl bra. Man är lite ovan och man tycker det blir lite stressigt, man är ju van med ett annat system, men jag tror nog det här ska kunna fungera.

– Det är givetvis smågrejer som man får justera och slipa lite på, men det är sådana saker som ska gå att förbättra, och i det stora hela tyckte jag det gick bra.

Är det så här vi vill ha det?

– Det är svårt att säga, skulle spelet öka och det skulle fungera så får man anpassa sig. Samtidigt känns det som att det skulle fungera en dag i veckan, hade det varit varje tävlingsdag så hade det blivit lite väl snabbt. Man hinner inte tänka igenom loppen ordentligt innan det är dags för ett nytt.

Även kusken Örjan Kihlström tyckte att tävlingsdagen gick bra.

– För mig fungerade det bra, jag vet inte hur det gick för alla andra, men för mig som kusk så var det helt okej. Det blev lite tajt med tid efter segerintervjuerna, men annars var det inga bekymmer. Lite smådetaljer, lite barnsjukdomar, fanns naturligtvis med det är sådant man får slipa på och som man måste få lite rutin på. Folk är inte vana med de här rutinerna i stallarna, och det märkte man.

Är det så här vi vill ha det?

– Först och främst är det ett test för V86, och jag tror personligen att alla som gått på trav i många år är inkörda på det gamla systemet, men jag tror den nya publiken tycker 3,5 h för en tävlingsdag är för länge, personligen tror jag nya besökare skulle gilla om det går lite snabbare och även tv-tittarna.

”Var hästar huller och buller”

Travtränaren Daniel Redén är dock av en annan åsikt.

– Jag vet inte, men jag har en känsla av att det inte är något som man tycker är bra, för hästarnas skull. Det var hästar huller och buller, man ska snabba sig in och ut, och då hade jag bara tre hästar till start på V86-spelet, och jag kan tänka mig om jag haft tio hästar till start, då hade det gått åt skogen. Nu har det bara varit en gång, men det känns inte som det är något som gynnar vår sport, vi som håller på.

Är det så här vi vill ha det?

– Nej, eftersom jag är tränare och tycker om mina hästar vill jag vara med, nu är det på med grejerna och sedan ska de ut, jag vill vara med. Det är mycket förberedelser, och det känns inget kul som tränare att bara pang, pang, pang och sedan är det över. Varje individ ska få sin egen chans.

”En stor eloge till alla inblandade”

Markus Myron, sportchef på Solvalla, berättar att tidsmässigt fungerade allt bra.

–  Som test och resultatet av testet; gick det att köra loppen med 14 minuters mellanrum? Då tycker jag att det var fantastiskt bra. Det fungerade och loppen gick i tid. Jag är väldigt glad för det engagemang som funnits hos de aktiva för att ge det ett ärligt försök. En stor eloge till alla inblandade. En stor del av det beror naturligtvis på att det var Solvallas tränarförening som tog initiativet till det här så det blev en naturlig och bra förankring i alla led. Alla ville bjuda till och ge det en ärlig chans.

– Nu vet vi att vi kan hålla tiden under de förutsättningar som var igår. Men nu börjar själva utvärderingen för att se hur man upplevde att genomförandet fungerade rent praktiskt. Har det påverkat arbetsmiljön? Har det på något sätt påverkat hästarna? Vad tyckte publiken om den här upplevelsen? Det arbetet är vi inte klara med. Vi har haft enkäter som delats ut och vi har fått tillbaka en bunt som gör att vi kan få en fingervisning. Publikens enkäter har jag ännu inte tittat på. Men bland de aktiva kan jag se att det är väldigt få som håller sig i mitten och tycker att det är sådär eller ingen större skillnad. Man har väldigt starka åsikter. Antingen tycker man att det var jättebra, toppen och det här ska vi gå vidare med. Eller så tycker man att det inte fungerar alls och så här ska vi inte ha det.

”Jag håller allt öppet just nu”

Nu ska Solvalla utvärdera testet och efter det ska man ta ett beslut.

– Om  det är så att vi ska inleda en dialog med Svensk Travsport och ATG eller om vi inte tycker det är lämpligt att göra det. Eller om det är så att vi vill testa en till tävlingsdag. Jag håller allt öppet just nu. Det är viktigt att vi håller igång dialogen. Jag planerar att ha ett möte på fredag förmiddag där vi ska utvärdera en del, hur långt vi kommer vet jag inte. Men jag förutsätter att vi inte kommer ha några fler försök under juli i alla fall

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Trav