Avslöjar: Sedinarnas stjärnor till Kanada

Robert Bergh om planerna: ”Landslaget måste ha något att göra mellan matcherna”

1 av 3
Daniel Sedin tillsammans med Nahar och Robert Bergh.
TRAV

Hockeystjärnorna Henrik och Daniels Sedins topphästar Ed You och Nahar lämnar Sverige för Kanada.

I höst, i samband med hockeyns World Cup, ska stjärnorna starta i storloppet Maple Leaf Trot på Mohawk travbana.

– Landslaget måste ha något att göra mellan matcherna. Det blir ju perfekt för dem att åka på trav, säger travtränaren Robert Bergh med ett skratt.

Trav365 kan avslöja att travtränaren Robert Bergh siktar mot utlandet med sina två topphästar Nahar och Ed You som ägs av hockeybröderna Henrik och Daniel Sedin.

I höst är planen att det två hästarna ger sig ut på äventyr till Kanada för att starta i storloppet Maple Leaf Trot på Mohawk travbana i Toronto.

– Loppet går samtidigt som hockeyns World Cup och det är kul för ”Sedinarna” som ska vara där i tre veckor i samband med hockeyn. Det blir dubbelbingo för dem att även få se sina hästar tävla, säger Robert Bergh.

– Nahar är väl den av hästarna som är mest gynnad av en milebana och det ska bli spännande att se hur långt de räcker där borta. Jag har själv varit där och kört tidigare med Tsar d'Inverne som blev tvåa, fortsätter Bergh.

– Kvalen till Maple Leaf går runt den 10 september och vi får hoppas att hästarna kvalar in till finalen. World Cup börjar den 17 september och Sverige spelar sin första match den 18:e.

”Mest för grabbarnas skull”

Robert Bergh tror att Kanada-äventyret kommer passa såväl hästarna som ägarna.

– Det är lika mycket för att grabbarna är där och spelar hockey som att loppet som sådant passar bra för hästarna. Jag kommer själv att ta en veckas semester i samband med det och följa den enorma hockeyn så för mig känns det som en win win-grej. Och kommer inte hästarna med i Maple Leaf Trot kanske de får starta i något vanligt snabblopp istället. Så det är mest för grabbarnas skull att de är där och får se sina hästar, inte bara någon ren penninghistoria.

– Sedan måste väl landslaget ha något att göra också mellan matcherna. Det blir ju perfekt för dem att åka på trav, säger Bergh med ett skratt.

De två hästarna startade senast i storloppet Norrbottens Stora Pris i Boden i juni. Planen nu är att Ed You går ut i Gulddivisionen på Halmstad nästa helg.

– Nahar få pausa någon vecka till innan jag bestämmer hans matchning. Men det kommer inte att bli så flitigt tävlande för dem i sommar utan vi får hålla det på en hygglig nivå fram tills dess att de ska åka.

Förstapriset i Maple Leaf Trot är närmare två miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav