Bygger ny hästgård – för att etablera sig

1 av 2 | Foto: Kanal 75
Per Nordström
TRAV

Proffstränaren Per Nordström, 49, ska bygga en ny hästgård i Sjöbo i Skåne.

Anledningen: att etablera sig bland de bästa travtränarna.

– Jag räknar med att vi börjar bygget i höst, säger han till Trav365.

En 1100-meters rundbana.

Motionsslinga på drygt 1,5 kilometer.

En rakbana med djupsand.

Det är bara något av de som kommer att finnas på proffstränaren Per Nordströms nya hästgård.

Nordström vill etablera sig som travtränare i Sverige.

– Jag vill bygga en egen anläggning där vi kan växa fram och där vi kan forma efter eget huvud, säger han till Trav365.

Redan på lördag kan Nordström få ett bra tillskott till sin nya satsning – då Dixi Sisu tillhör en av favoriterna i E3-finalen för ston där en miljon kronor väntar vinnaren.

”Ser bra ut för svensk travsport”

– Vi har lite spännande grejer på gång, jag började ju med Trav 1609, som kombinerar ett breddat hästägande och en elitsatsning på travet, för några år sedan och nu ska vi bygga en egen gård utanför Sjöbo, säger Per Nordström till Trav365 och fortsätter:

– Vi kommer satsa offensivt och jag tycker det ser bra ut för svensk travsport framöver med pokalåret 2018. Jag har i dagsläget tio ettåringar där nio är framför vagn, och vi ska ladda för pokalåret.

Om allting går enligt planerna kommer bygget av Per Nordströms nya hästgård vara igång redan till hösten.

– Jag vill etablera mig och bygga en anläggning där vi kan växa fram och forma efter eget huvud. Jag är mycket för att plocka fram unghästar och just 1100-metersbanan som jag kommer bygga blir trevligt att trimma unghästarna på, jag tycker det är extra spännande att jobba fram fina tvååringar.

”Kraftigt med gas kvar”

En fin unghäst som Per Nordström redan jobbat fram är treåriga stoet Dixi Sisu, hon har hittills i karriären tjänat drygt 1,1 miljoner kronor på nio starter. På lördag tillhör hon en av favoriterna i E3-finalen på Eskilstuna.

– Hon var väldigt fin vid seger i sitt kval på Bergsåker senast och det var kraftigt med gas kvar i mål, och det var vi väldigt nöjda med. Vi vann också bollen i spårlottningen och fick välja spår först, och då valde vi spår två.

Varför valde du spår två med henne, och inte spår ett?

– Man kan välja upplägget att inte köra från början, men hon är så kvick från början så jag trycker av henne och tror inte att någon tar en längd på henne och sedan är min plan att köra i ledningen. Att jag inte valde spår ett beror på att bilen går ganska sakta runt svängen i Eskilstuna, och jag tycker spår två är det optimala spåret där.

Vad tror du om segerchansen?

– Jag tror på min häst, det måste jag göra. Det är svårt att säga hur mycket hon hade kvar senast, men det är en underbart fin häst som gjort det mesta rätt hittills. Hon blev ju ”bara” tvåa i Norge näst senast, hon var inte dålig då men låg lite högre i puls än normalt samtidigt var det en ruskigt bra häst som besegrade henne då.

”Riktigt jävla bra”

Det låter som du är optimistisk kring segerchansen?

– Jag har respekt för alla elva konkurrenter, tar man sig till final i E3 så är man en bra häst, men min häst känns jättefin och jag har ingenting att klaga på och jag tycker utgångsläget talar till vår fördel. Jag har svårt att se någon ta henne från utsidan. Barfota bak, norskt huvudlag och jänkarvagn som senast.

Treåriga Dixi Sisu är efter den franske stjärnhästen Ready Cash, något som Per Nordström valt att satsa på. Nordström har i dagsläget sju hästar i stallet efter just Ready Cash.

– Det var och är en fantastisk individ, han började tävla tidigt och sprang till han var nio år, och jag var ganska säker på att det skulle slå riktigt jävla bra i avel. En speedig fransman som travar bra, det tillsammans med lite amerikanskt blod måste vara det bästa, och hittills har det visat sig fungera väldigt fint, säger Per Nordström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Sjöbo