Berghs nya drömgård: ”Känns för jäkla bra”

Robert Bergh i stor intervju om flytten från Sundsvall, nya drömgården, styrkan som tränare och framtiden: ”Jag vill hamna i bubblan”

1 av 7 | Foto: Casper Hedberg
Robert Bergh trivs på nya gården. ”Det känns för jäkla bra”.
TRAV

HAJOM. Han har i många år varit en av landets bästa travtränare.

I år leder Robert Bergh tränar-ligan med klar marginal.

Med den nya drömgården Berghcamp ska han bli ännu större – och nå ännu bättre resultat.

Sportbladet åkte till den lilla byn Hajom, cirka fem mil sydost om Göteborg, och träffade succétränaren i hans nya miljö.

Foto: CASPER HEDBERG
Robert Bergh

Det råder ett lugn på gården när vi passerat grindarna in till Berghcamp denna förmiddag. En splitterny träningsanläggning som Robert Bergh har format helt efter sitt eget huvud. Efter flytten från Sundsvall och Bergsåker i oktober förra året har hans nya imperium på 75 hektar vuxit fram i rask takt. Nya stallar, med plats för totalt 160 hästar, en 1100 meters rundbana, en 700 meters rakbana byggt med två olika sorters material, ett snabbt och ett lite tyngre underlag som man kan variera att köra på, samt 80 stycken hagar. Trots att Bergh har vunnit tränarligan två gånger tidigare, blivit Årets Tränare och vunnit massor av stora lopp så har han gjort det med runt 90 hästar i träning i Norrland. Efter flytten söderut har nya hästägare snabbt fyllt på hans stall som nu princip är fullt med 160 hästar, plus 27 i Frankrike.

Den här tisdagen när Sportbladet är på besök är det lugnt på träningsfronten. Städdag står på programmet och personalstyrkan på runt

30 personer är i full gång med att tvätta stallarna med högtryckstvätt.

Chefen själv kommer åkandes i en golfbil efter att ha haft kontorstjänst på morgonen.

– Vi har färdigställt utskicket med information till hästägarna som de får varje månad. Det är uppskattat och förutom att vi skriver om varje häst så är det även information om en hel del annat som händer i verksamheten. Jag vill att varje hästägare ska få lite mer information än andra om verksamheten, säger Robert Bergh.

”Fick bygga som jag ville”

Vi blir visade runt på anläggningen i den natursköna miljön som ännu inte är helt färdigställd. En backe på femhundra meter uppför berget och en egen veterinärklinik är det som står närmast på bygg-agendan. Den här dagen är hant-verkare här för att borra små hål i stallväggarna, allt för att bättra på ventilationen ytterligare. Att noga tvätta rent i stallarna med jämna mellanrum är också något som präglar den noggrannhet som kännetecknar Robert Bergh. Träningscampen Berghcamp är på väg att bli den drömgård han har letat efter.

– Jag fick bygga gården och forma den precis som jag ville. Efter alla år som jag rest runt i världen har jag sett många olika gårdar och då har det vuxit fram i huvudet hur jag själv skulle vilja ha det. Just det här med effektiviteten, materialet på banorna, stallarna och hagarna. Man måste komma ner på finliret, för hur det än är, så sitter framgångarna i hur noggrann du är.

– Det är 80 hästar i varje stall och varje stallgång har åtta boxar med selkammare och varje hästskötare har sina åtta passhästar och egen selkammare. Det blir väldigt lättarbetat för dem att driva sin egen lilla verksamhet trots att det är ett storstall. Det gör att hästarna får en egen liten avdelning och det blir mer bekvämt och lugnare både för hästar och personal.

”Blev jobbiga resor”

Om vi backar tillbaka lite. Hur tog det hela sin början och varför flyttade du från Sundsvall?

– Jag hade 88 boxar på gården och fick sprida ut de andra hästarna på tre olika tränare i Sundsvall. Men den främsta orsaken var att jag hade etablerat mig i Frankrike med ett jättefint stall med 27 boxar och bra hästägare. Det blev väldigt jobbiga resor till Frankrike från Sundsvall. Jag höll på så i fem år men det blev slitsamt och tog väldigt mycket tid. Jag ville därför ha nära till en storstad och en flygplats för att på ett mycket smidigare och snabbare sätt kunna ta mig ut

i världen än som det var från Sundsvall.

Numera tillhör han Åbytravet och med 60 hästar fler i träning än tidigare så torde all time high-rekordet på 30 miljoner kronor i inkörda pengar sitta löst framöver.

– Som Norrlandstränare var det ett ruggigt rekord när vi körde in 30 miljoner för två år sedan. Jag har haft mellan 90 och 100 hästar i träning i Sverige men nu är jag stortränare för första gången i mitt liv. Det finns ju flera tränare som ligger i toppen som har 140, 150 och 160 hästar i träning och nu är även jag på samma nivå. Drömläget för mig vore att ligga på 160 hästar här och sedan kunna ha 27 hästar i Frankrike.

– Vi fick flera nya hästägare direkt när vi flyttade hit och stallet smygväxte sig på ett bra sätt. Det finns ett stort intresse för att investera i nya hästar, både i Sverige och i Frankrike. Så det känns ju bra.

Hur ser det ut i stallet som helhet med starthästar och unghästar?

– Jag sitter med fem väldigt bra hästar som kan vara med i internationella lopp men de är ju nio till elva år gamla. Man vill ju fylla det glappet men det är ändå en skönare väg att gå med unghästarna, samt att mixa det med att köpa några spännande starthästar emellanåt. Det här året har vi varit med extremt mycket på V75 och där vill jag ju vara.

”Vill hamna i bubblan”

– Något som också har blivit en väldigt förändring för mig är de två sista kullarna med unghästar. Treårskullen är den starkaste jag har haft både i bredd, mängd och i topp. Samma är det med tvååringarna och de som har sett min verksamhet tidigare vet att jag bara har legat på mellan fem till tio stycken per år. Detta trots att många har kopplat mig samman med E3 och Kriteriet, så har jag inte haft fler. Nu har jag 25 treåringar och 25 tvååringar vilket är stor skillnad. Skulle man även få 25 nya ettåringar så bådar det väldigt gott.

Hittills i år har det blivit drygt 14 miljoner kronor inkört till stallet. Vad säger du om starten efter flytten?

– Att ha passerat 14 miljoner får jag vara jättenöjd med. Men i vår egen bubbla i träningen så har det inte blivit något flow, även om många utifrån säkert tycker att det har gått riktigt bra. Jag vill hamna i den bubblan när flowet kommer, ungefär som i ’Island-bubblan’, ha, ha.

”Värt att vänta på vissa”

Vad tycker du själv är din styrka som travtränare?

– Hästöga och hästkänsla, skulle jag vilja säga. Det är också den viktigaste egenskapen. Jag är övertygad om att jag kan se vilken häst som har bäst kapacitet och som blir bra. Även om den inte ser helt perfekt ut aktionsmässigt så kan jag se på den exteriöra kroppen att här kan jag göra någonting. Att får man ordning på den här kan det bli en riktigt bra häst. Det är värt att vänta på en del hästar. Och vice versa, en del hästar har bättre löphuvud än kapacitet. Sagan tar slut fortare än vad prislappen är.

– Sedan har jag köpt många av mina världsstjärnor för billiga pengar. Jag har fler världsstjärnor som har kostat under 100 000 kronor än över 100 000. Det är nog mitt starkaste vapen. Jag kan åka runt och hämta stjärnan utan att ha den starkaste plånboken. Många kanske tror att jag alltid har mina kändisar som kan betala men faktum är att det inte den vägen jag har gått för att få fram kanoner, säger Robert Bergh och syftar på att han har hästägare som hockeytvillingarna

Henrik och Daniel Sedin (äger Ed You och Nahar), Peter ”Foppa” Forsberg (Diamanten) och Glenn Strömberg (nyblivne V75-vinnaren Tudor Kronos).

På vilket sätt har du mest utvecklats som tränare de senaste tio åren?

– Mer förståelse för hästarna i träningen. Att jag får många fler hästar att utvecklas kontinuerligt i flera år än tidigare. Hur man kan lyfta dem ännu mer i träningen utan att få skador. Jag är alltid nyfiken på vilken väg man ska gå och bollar mycket med mig själv om det.

FAKTA

Det här är Robert Bergh

Ålder: 47

Bor: Hajom

Familj: Sambo med Therese Sjödin 41, barnen William 16, Isabella 19 och Nicklas Westerholm 24 från ett tidigare förhållande.

Äter gärna: Någonting med lax tycker jag är det godaste.

Dricker gärna: Rödvin och helst Côtes du Rhône. De franska vinerna är favoriten.

Favoritresmål: Florida. Dit åker jag varje år och har gjort i 17 år. Mest till Fort Lauderdale.

Tittar på tv/bio: Jag gillar inte det. Allt måste vara live för att jag ska sätta mig och titta på tv, typ olika sporter. Film ser jag kanske tre gånger om året av någon anledning.

Bästa travminne: Elitloppssegern med Nahar. Jag har vunnit Kriteriet och Derbyt tre gånger av varje men Elitloppet är ändå det största.

När jag är ledig: Jag löptränar mycket, mest för sinnets skull. Annars inga märkvärdiga saker. Jag tycker om att ta en sen lunch på golfbanan som finns i närheten, ett harmoniskt område. Eller åka in till Avenyn någon gång ibland och sätta mig. Eller bara ta en gofika någon eftermiddag. Sedan är det inte förringat av att bara vara hemma och ta det lugnt.

Blir jag glad av: Att få vara frisk, stallets resultat och personalens engagemang.

Blir jag ledsen/förbannad över: Maktmissbruk, slarv och barn som lider.

Robert Bergh om...

...du fick förändra något inom svenskt trav, vad skulle det vara?

– Det finns givetvis en del men om man ska säga något generellt så skulle jag vilja att

ST (Svensk Travsport) skulle ha en tydligare och bättre dialog med Jordbruksverket om hästhållning och hästcamper. De hamnar lite för långt ifrån varandra så det blir lite mycket problem i onödan. Det skulle finnas en större logik och förståelse om de hade varit närmare varandra. Som det är nu så jagas och fälls de som har gjort en felaktig medicinering av liniment och sårskador, medan de som jobbar med systematisk doping är svåra att få fatt i och fälla, såsom ST jobbar nu.

...trav-tv

– Jag tycker det är synd att Stig H Johansson inte är med i travets tv-sändningar längre. Han hade

behövts för travets skull och borde ha en bättre

position. Stig H står ju för det han säger och det

blir mycket proffsigare än som det är nu. Det är en högre nivå på hans kunskaper som de andra inte har.

...ett framtida projekt på gården Berghcamp

– Vi ska låta skolklasser och handikappade få komma ut här en dag i veckan och få köra häst. Vi ska bygga en specialvagn som handikappade kan få åka i, förutsatt att Länsstyrelsen upplåter hagarna till oss så att vi kan ha kvar dem nära vid banan. Jag tror att det vore trevligt och kul, även firmor kan ha företagsevenemang och personalfester och få komma ut här och åka och köra häst.

Michael Carlsson