Aftonbladet
Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

ST: ”Kan inte agera på en polisanmälan”

Svensk Travsport om lärlingen som anklagas för misshandel och hot: ”Väldigt allvarliga brott”

Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport.   Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport. Foto: Kanal 75

En framgångsrik lärling anklagas för att ha misshandlat och hotat en kvinnlig hästskötare.

Nu ger Svensk Travsport sin syn på det hela och berättar varför de avvaktar.

– Vi som förbund har ingen möjlighet att agera på en polisanmälan eller ett kontaktförbud, men det har arbetsgivaren, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

  LÄS MER: Stortränaren: ”Han är friställd från idag”

 

Under tisdagen rapporterade bloggarna och journalisterna Lennart Persson och Henrik Ingvarsson att en travlärling i en av Sveriges främsta travstall anklagas för att ha misshandlat och hotat en kvinnlig hästskötare i stallet.

Enligt polisprotokoll ska lärlingen ha erkänt att han slagit hästskötaren vid flera tillfällen. Under sommaren ska mannen även haft kontaktförbud, vilket innebär att han inte har fått varken besöka eller kontakta kvinnan.

För Trav365 berättar arbetsgivaren att han har vetat om att polisanmälan som gjorts mot mannen, men inget om något kontaktförbudet.

”Väldigt allvarliga brott”

Även Svensk Travsport har fått tillgång till material kring utredningen.

–  Vi har haft tillgång till tingsrättens beslut angående kontaktförbudet sedan mitten av juli. Bilderna såg vi i dag, berättar Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

Hur ser ni på det som har hänt?

– Svensk Travsport fördömer å det grövsta all form av misshandel och trakasserier. Det är väldigt allvarliga brott som lärlingen nu är anklagad, anmäld, men inte dömd för. Det är alltid bedrövligt när en människa inte känner sig trygg på sin arbetsplats. Här vilar ett stort ansvar hos arbetsgivaren.

Har ni agerat?

– Vi som förbund har ingen möjlighet att agera på en polisanmälan eller ett kontaktförbud, men det har arbetsgivaren. Lärlingen är inte dömd för något brott. Det skulle kunna få förödande konsekvenser om det var redan där som sporten klev in för något som inte hänt i samband med våra tävlingar eller i på våra medlemmars arenor.

– Jag har läst att vi får kritik för att vi dömde en ägare till nio månaders beträdandeförbud på travbanorna efter en incident på Dannero, men inte agerat nu. Skillnaden är att det skedde i samband med våra tävlingar och på en av våra medlemmars banor och ägaren dömdes av oss för olämpligt uppträdande. Jag förstår att man vill att vi ska handla direkt även när det sker på stan eller i ett travstall, men det skulle inte fungera så länge inte någon är dömd, fortsätter han.

”Då är läget helt annorlunda”

Enligt Johan så finns det inget i reglementet som gör att de kan agera.

– Olämpligt uppträdande kan bara bestraffas när det sker inom travbaneområdet. Om lärlingen blir dömd så är läget ett helt annat. Då kommer gärningen eller gärningarna att behandlas i enlighet med licensbestämmelserna.

Framöver hoppas han att travsportens uppförandekod kan vara till hjälp.

–  Vi jobbar med travsportens code of conduct och för att knyta konsekvenser till den. Förslaget har varit ute på remiss under sommaren och kommer att behandlas under hösten. Tar styrelsen det slutgiltiga beslutet att införa code of conduct med konsekvenser i reglementet från årsskiftet kommer vi ha fler verktyg. Den borde ha funnits på plats för länge sen.

Trav Kriminalfall
Om Aftonbladet