Aftonbladet
Dagens namn: Elise, Lisa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Stortränaren: ’Han är friställd från i dag...’

Foto: Kanal75

En välkänd travlärling är anklagad för att ha misshandlat och hotat en kvinnlig hästskötare.

Mannen är fortfarande anställd i storstallet och kör travlopp frekvent.

– Han är friställd från i dag, han måste ha sitt på det torra innan han kommer tillbaka, säger proffstränaren och arbetsgivaren till Trav365.

LÄS MER: Förbundet: ”Kan inte agera på en polisanmälan”

 

Det var under tisdagen som journalisterna och bloggprofilerna Lennart Persson och Henrik Ingvarsson publicerade att en av landets mest välkända travlärlingar är anklagad för misshandel och hot mot en före detta hästskötare.

”Jag är livrädd”

Lärlingen har, enligt polisprotokoll, erkänt att han vid tre tillfällen slagit kvinnan.

Vid två av tillfällena skedde våldet på arbetsplatsen, i stallet, då han med grimskaft och spö ska ha slagit kvinnan.

Hästskötaren har polisanmält lärlingen tre gånger för misshandel, en anmälan för övergrepp i rättsak och en gång för olaga intrång.

Kvinnan har känt sig så rädd under den här tiden att ett kontaktförbud trädde i kraft i slutet av maj i år.

Nu har kontaktförbudet gått ut och kvinnan ska ansöka om att förlänga det i väntan på en eventuell rättegång.

Efter att händelserna utspelade sig så slutade skötaren sitt jobb hos stortränaren.

Lärlingen jobbar kvar i storstallet och kör travlopp frekvent runt om i landet.

–  Jag är livrädd och kan därför inte jobba som hästskötare längre, vågar inte åka till en travbana med risk för att han skulle kunna dyka upp där, säger hon till ingvarssonochpersson.se.

”Jag undersöker det nu”

Stortränaren, och arbetsgivaren till lärlingen, säger så här om det som hänt.

– Jag har vetat om att han är polisanmäld. När det uppstod så var det krångel rätt och slätt. Där var jag inne som arbetsgivare och undrade vad som hänt. Jag pratade med honom om polisanmälan, men jag visste absolut inte att han fått besöksförbud. Jag har förhört mig om saken, och jag vet inte vad jag kan tillföra, det är två sidor av saken, säger han.

– Jag valde att vänta på en eventuell dom. Har jag rättigheter att kasta ut honom utan att jag vet om han har gjort allt det här? Jag undersöker det nu, vad jag ska göra.

Förbundet Svensk Travsport har vetat om det här med kontaktförbud sedan i juli, de har inte informerat dig om det?

– Nej. Att de visste, visste inte jag. De kanske har trott att polisen varit i kontakt med mig, men det har de inte varit.

”Inte det minsta tveksam”

Enligt polisprotokoll har lärlingen erkänt att han slagit hästskötaren vid upprepade tillfällen, två av gångerna i stallet - på arbetsplatsen. Vad säger du om det?

– Det är helt, helt förkastligt. Hade jag haft rätt att kasta ut honom, så hade jag gjort det direkt. Men enligt svensk lag är det väl inte så enkelt? Idioter ska bara bort, men han är ju inte dömd än.

– Jag är inte det minsta tveksam på vad jag ska göra om det här är sant. Jag tar gärna kritik om jag gjort något fel, jag har inte gjort så här för att värna om honom, jag har gjort det för att jag trott att jag gjort rätt. Jag står gärna upp för det här och är inte det minsta rädd för att jag gjort så här.

Har du pratat med lärlingen?

– Ja, i dag. Det här accelererar ju bara nu, när det är skrivet. Mitt tips till honom är att reda ut det här nu. Han är friställd från i dag, han har inte fått sparken eller så, men han är ledig så att han kan reda ut det här. Om det är till dom kommer, det vet jag inte, men han måste ha sitt på det torra innan han kommer tillbaka.

Trav365 har sökt lärlingen.

Trav
Om Aftonbladet