”Hyllningarna tar aldrig slut”

Patrik Fernlunds krönika efter lördagens V75-tävlingar på Eskilstuna

Foto: ALN
– Hans utveckling har varit smått fantastisk, säger krönikören Patrik Fernlund om Propulsion
TRAV

Bold Eagle och Nuncio kan göra upp i tidernas duell i Paris.

Nu vill även Propulsion ge sig in i leken – och det på allvar.

Daniel Redéns hyllningar till hästen tar aldrig slut.

Foto: Sportbladet
Patrik Fernlund

Propulsion köptes till Sverige för 1,8 miljoner kronor under 2015. Första gången jag såg hästen var i ett träningsjobb på Solvalla – och jag blev kär direkt. Visserligen var han stor, tung och klumpig men det fanns något där som jag bara älskade. Sedan dess har han gjort tidernas klättring.

”Smått fantastisk”

Från vardagslopp till segrare i bland annat Hugo Åbergs Memorial på några månader.

Hans utveckling har varit smått fantastisk, och vi ska komma ihåg att hästen i sammanhanget är väldigt orutinerad. Daniel Redén valde efter de tre tuffa loppen i Åby Stora Pris i augusti att sänka farten, låta hästen få en träningsperiod och det har femåringen mått bra av. Nu har han lekt hem två lopp efter uppehållet, och ser finare ut än någonsin. Förut var hästen klumpig – nu studsar han fram i härligt kaxig stil och segern i V75-5 under lördagen togs i sömnen. Jag vet att de senaste starterna varit prov utan värde. Ungefär som att Zlatan möter en spelare i IK Brage i en nickduell. Men sättet Redéns häst löst sina senaste starter på imponerar stort på mig – och han ser helt enkelt oslagbar ut. När Örjan Kihlström gav femåringen fulla anfallsorder över upploppet skjutsade hästen svansen rätt upp i luften och visade härlig löpglädje på treans växel. Redéns ord: ”Nästa år tror jag att han blir ostoppbar. Det är en sjukt spännande häst för framtiden”. Det säger det mesta och nu är det full laddning mot Paris, och deras travbana Vincennes.

Där blir det till att lägga i högre växlar.

”Leker inte med honom”

Bold Eagle och Nuncio är drömduellen i Prix d’Amerique, som i folkmun kallas världens tuffaste travlopp, men jag tror inte att de leker med Propulsion i sömnen. Eller rättare sagt, jag vet att de inte gör det.

Han har sådan enorm fysik och kunnande att han kan utmana de två superhästarna. Med lite mer rutin så får de inte ha någon dålig dag. Delicious U.S. är osäkert startande i det nyss nämnda loppet, och skulle hon missa det tror jag Redén ändå har ett starkt kort i form av Propulsion.

”Familjefest”

Stor familjefest blev det i V75-2, där Kim Moberg vann med Mellby Caddy som hon äger tillsammans med pappa Svante Båth. Moberg gjorde V75-debut, och det kunde inte börjat bättre. Hästen svepte runt fältet i härlig stil, och 20-åringen kastade pisken i stor segeryra medan pappa Svante var stolt som en tupp på läktaren. 100 000 kronor var segern värd i pengar, men i hjärtat desto mer, och Kim Moberg visar härlig pondus i sulkyn och kör väldigt lugnt och vårdat i loppen. Hennes pappa gör sig dock bäst som tränare, för han har till och med förlorat ett travlopp som kusk mot Patrik Sjöberg – det säger väl det mesta. Skämt å sido, pappa ska träna – dotter köra.

Då blir det bäst resultat.

FAKTA

Så gick det på V75:

V75-1: 7 Victor A.U.
V75-2: 6 Mellby Caddy
V75-3: 6 Charming Soldier
V75-4: 5 Sambuco
V75-5: 4 Propulsion
V75-6: 2 Shelby Glide
V75-7: 6 Usain Henna
7 rätt: 85 165 kronor
6 rätt: 429 kronor
5 rätt: 44 kronor

ARTIKELN HANDLAR OM