Bergh får avslag – av domstolen

Mark- och miljödomstolen slår fast att hagarna på gården strider mot strandskyddet

Foto: CASPER HEDBERG
Robert Bergh på gården i somras när Sportbladet hälsade på.
TRAV

Robert Bergh är tillbaka på allvar efter sin paus.

Nu kommer ett bakslag.

Mark- och miljödomstolen avslår Robert Berghs överklagan gällande rasthagarna på hans gård i Hajom och slår fast att de strider mot strandskyddet, som kan tvingas byggas om.

– Gällande överklagande så är det en fråga vi funderar kring nu. Där är vi inte framme ännu, säger Robert Berghs advokat Oscar Wackling till Trav365.

Redan innan flytten från Bergsåker till gården i Hajom, fem mil sydost om Göteborg, för ett år sedan var anläggningen hett omdebatterad i kommunen.

Plan- och byggnadsnämnden beviljade strandskyddsdispens för hagarna men Naturskyddsföreningen i Mark överklagade till länsstyrelsen. Rasthagarna anses påverka omgivningen negativt både miljömässigt och genom att allmänheten inte får tillgång till området.

Funderar på överklagan

Bergh valde att överklaga länsstyrelsens beslut att hans anläggning i Marks kommun strider mot strandskyddet. Under måndagen berättade facktidningen Travronden om domen i Vänersborgs tingsrätt som kom 16 november.

Enligt tidningen ansåg Mark- och miljödomstolen bland annat att Robert Berghs travtränarverksamhet inte gick att betrakta som jordbruk i laglig mening. Undantag för strandskydd för areella näringar fanns det därmed inget stöd för.

Stjärntränarens advokat, Oscar Wackling, säger till P4 Sjuhärad att man just nu funderar på om man ska överklaga domen men har ännu inte bestämt sig.

– Jag har inte så mycket mer att säga just nu. Gällande överklagande så är det en fråga vi funderar kring nu. Där är vi inte framme ännu, säger Robert Berghs advokat Oscar Wackling till Trav365.

De har till och med 7 december på sig att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen.

TT/Trav365