Förvandlade de andra till statister

Foto: Sportbladet
Patrik Fernlund
TRAV

Han förvandlade stjärnor som Wild Honey och Uncle Lasse till statister.

Workout Wonders uppvisning på Sol­valla var mäktig. Vilket fartmonster.

Sen är On Track Piraten som ett årgångsvin. Superlativerna har nästan tagit slut.

Fyraårige Workout Wonder har visat upp sig för den svenska travpubliken några gånger, men trots flera fenomenala lopp har han inte fått någon fullträff. Fram till lördagen den 26 november – för då utklassade han några av de bästa svenska hästarna på Solvalla. Target Kronos, Wild Honey och Uncle Lasse är världsartister, men han förvandlade dem till statister.

Tommi Kylliäinen körde i ryggar fram till upploppet och den accelerationen hästen visade när kusken gav honom full anfallsorder var mäktig. Det gav faktiskt rysningar.

Han formligen flög förbi sina konkurrenter och vann överlägset där kusken kunde bjuda publiken på Solvalla på ordentlig show i form av en rejäl segergest. Det var första gången hästen tävlade barfota runt om, men knappast den sista. Fyraåringen lär vi få se i flertalet stora lopp under 2017 och lite kul kuriosa är att Åke Svanstedt tränade hästen i USA och det med framgång.

Framgångarna har fortsatt i Norden och sagan är inte slut ännu. Långt ifrån. Den har bara börjat.

■ ■ ■

Det finns härliga hästar och så finns Cara­binieri. Peter Untersteiners häst går alltid till sitt jobb med ett leende och kavlar upp ärmarna utan att gnälla. Han har drabbats av mycket strul i loppen under hela karriären och därför blev jag extra glad när han fick vinna V75-4 på Solvalla med ett förstapris på 220 000 kronor.

Han började långspurten 800 meter kvar till mål, men kunde trots det vinna enkelt och femåringen kommer hävda sig väl i högsta divisionen under de kommande åren.

Jag kan inte låta bli att göra kopplingen till Harry Haythrow, en annan hedershäst från Halmstad som har en fantastisk ­inställning till sitt jobb. Inte störst på ­jorden – men hjärta av guld.

■ ■ ■

Många hästar sprang sig trötta i ledningen på Solvalla, men inte blivande topp­hästen Aron Palema som tog tredje raka segern. Han är fenomenalt bra med tanke på vilken klass han befinner sig i och han kommer klättra fort upp till de bästa hästarna på V75.

Egentligen var det bara startspåret som inte talade för hästen, då han startade från spår åtta, men Johnny Takter placerade honom tidigt i ledningen och då var det över.

Jag är imponerad av Pär Hedbergs häst, som går från klarhet till klarhet.

■ ■ Till sist: On Track Piraten har jag skrivit spaltmeter om, och vad finns att tillägga?

Han är som ett årgångsvin som bara blir bättre och bättre och har nu passerat 13 miljoner kronor i intjänade pengar.

Han såg inte helt klockren ut i travet denna dag, troligen var han inte helt belåten med banans underlag. Men vad spelar det för roll när man har en inställning som till och med Peter ”Foppa” Forsberg skulle vara avundsjuk över?

Jag lyfter på hatten för en makalös idrottsutövare.

Patrik Fernlund