”För mig är det en jättechans”

De gör första starten i Rikstravet: ”En perfekt mjukstart”

Foto: KANAL75, TWITTER
Stall Karlskrona blir första stallet ut i Rikstravet. På torsdag startar Thomas Madsen med Sphinx d’Inverne.
TRAV

Hallå där…

...Thomas Madsen, tränare för stall Karlskrona, som blir först ut i Rikstravet team SHL med starthäst redan på tävlingens första dag när Sphinx d’Inverne går ut i lopp 2 på Kalmartravet på torsdag.

Du vilar inte på hanen…?

– Nej, det var ju tur att ingen av de andra tränarna anmälde till lopp 1, det var jag lite orolig för, säger Madsen och skrattar.

Var det viktigt att vara först ut?

– Nej, det var absolut inget jag hade planerat från början. Men jag har haft hästen i sex veckor och det kändes som en perfekt mjukstart med lunchtrav på hemmaplan. Dessutom med bilstart över lång distans som borde vara passande förutsättningar. Att loppet gick just 1 december var en ren slump.

Berätta om hästen.

– Det är en treåring under kraftig utveckling som gick 1.14 full distans från ledningen i sin senaste start. Bara att göra det och sedan ha 49 500 kronor på kontot säger ju att han borde ha mycket pengar att hämta framöver. Men framförallt är det en väldigt förnuftig och sympatisk häst som gör precis vad man begär, jag gillar honom skarpt.

Så det kan bli seger direkt?

– Nu har han ju inte startat på tre månader och jag vet inte hur han tävlar, men som hästen känns i träningen så är han mogen för det. Hade jag inte trott på segerchans hade han inte fått gå ut redan nu.

Din andra häst är inte registrerad ännu, hur är läget där?

– Vi har en häst som jag köpte i förra veckan. Han har klarat veterinärbesiktningen så nu väntar vi bara från klartecken från ST, det borde komma nu i veckan, men innan dess kan jag inte gå ut med något namn.

Men du kan berätta lite om hästen…?

– Ja, det är också en treåring som vann debuten på en 1.16-tid. Han kastrerades efter sin senaste start och hade precis börjat snabbjobbas igen hos sin förre tränare. Jag har känt på honom i två jobb och är mycket nöjd. Han borde vara klar för start i mellandagarna någon gång.

Det finns fortfarande många andelar kvar att köpa i ditt stall, hur ser du på det?

– Det är väl ganska naturligt om man tittar på klubbarna. Karlskrona är ju en ganska ny klubb i det här sammanhanget. Jag såg att de har 6 000 anhängare på Facebook, att jämföra med 130 000 för Frölunda.

Men man behöver ju inte vara Karlskrona-fanatiker för att köpa in sig i stallet…?

– Precis, och eftersom man får handla fram till årsskiftet så hoppas jag att folk hakar på nu när de får se vilka fina hästar vi har.

Hur ser du på att vara med i Rikstravet team SHL?

– För mig som liten och ny tränare är det förstås en jättechans. Vi hade 400 000 kronor att köpa in hästarna för och det är inte ofta jag fått chansen att handla för sådana belopp. Jag har tittat på massor av hästar och är väldigt nöjd med de vi hittat. Taktiken har varit att söka hästar med lite pengar på sig som ska kunna klättra i klasserna.

Och det ska räcka för att vinna hela tävlingen?

– Det siktar vi på, taktiken är spikad nu, ledning från start till mål, säger Thomas Madsen.

FAKTA

SÅ MÅNGA ANDELAR HAR SÅLTS

Stall Frölunda 1500

Stall Brynäs 1383

Stall Malmö 1359

Stall Rögle 1206

Stall Leksand 1169

Stall Färjestad 1054

Stall Djurgården 1043

Stall HV71 667

Stall Örebro 646

Stall Luleå 618

Stall Skellefteå 569

Stall Linköping 554

Stall Karlskrona 540

Stall Växjö 408

Totalt 1 500 andelar per stall.

Källa: Rikstravet.

Robin Johansson/Kanal75