CARLSSON: ”Han får en extra guldstjärna”

Sportbladets expert efter V75 på Mantorp – hyllar miljonkusken: ”Visade vilken mästare han är i sulkyn”

TRAV

Örjan Kihlström satte punkt för sitt makalösa år med en dubbelseger på V75.

Stjärnkusken körde under året in närmare 53 miljoner kronor – drygt en miljon i veckan.

Av segerhästarna får Claes Boko en extra guldstjärna då han återigen kommit tillbaka på ett beundransvärt sätt efter sina skador.

Winter Burst-veckan har varit en succé omsättningsmässigt för ATG och multijackpotten på Nyårsafton omsatte drygt 147 miljoner kronor. Det är redan spikat att det blir samma upplägg även det här året med sju raka V75:or mellan jul och nyår. Inklusive Finland och Norge.

På Mantorp visade Örjan Kihlström återigen vilken mästare han är i sulkyn. Båda V75-segrarna var patenterade ”Kihlströmare”, han kom farande ute i banan till slut och dök upp först den sista biten innan mållinjen.

Kihlström har med marginal haft sitt bästa år någonsin och vunnit flera miljonlopp med Elitloppet och Sprintermästaren

i spetsen.

Blek gulddivision

Claes Boko var en imponerande vinnare, och även om det var en blek gulddivision så förringar det verkligen inte hästens insats. Han hade bara tre lopp i kroppen efter ett års uppehåll på grund av hälta. Den tvåfaldige miljonären har varit skadad de senaste åren och bara startat sporadiskt. Nu kom han farande som skjuten ur en kanon över upploppet och spurtade till seger trots att han hade spår tolv över kort distans. Ett snyggt tränarjobb av Stig H Johansson och hästens skötare Viktor Brodin att få Claes Boko i så fin författning igen.

Bakom Roger Walmann-tränade Indoor Voices gav Örjan Kihlström hästen en resa sist i kön och körde spårsnålt genom kurvorna. Han smög med i ryggar och satte in stöten i rätt tid in på upploppet. Hästen avslutade mycket bra.

Örjan Kihlström vann därmed kuskligan på V75 med 51 segrar. Tränarchampion blev Peter Untersteiner med 27 segrar. Han har haft ett fantastiskt år och var den tränare som körde in mest pengar i landet, drygt 28,4 miljoner kronor.

Rördes till tårar

Det fanns flera överlyckliga vinnare på V75. Linus Svensson vann med Pharaon Face som han tränar tillsammans med sin sambo Cajsa Friberg. Linus var rörd till tårar efter segern där Pharaon ledde från start till mål, fjärde raka segern i sin nya regi.

Lika glad var Christina Medin efter V75-1 där hennes Bowling Triple X. vann lätt från ledningen. Det var fjärde segern i åttonde starten och här har Åbytränaren en spännande häst för framtiden. Aktionen var inte som bäst bitvis men han var väl understödd av duktige André Eklundh.

Dan Widegren gör ett bra jobb med ett litet material. Hall of Fashion gjorde tredje starten i Widegrens regi och efter två andraplatser blev det nu V75-seger. Hästen var mycket duktig från ledningen i ett tufft tempo.

I sulkyn Christoffer Eriksson som har haft ett strålande år. Han tog en dubbelseger då han även vann V75-7 med Springover. Hästen gjorde sin första start för framgångsrike Tomas Malmqvist och det blev en imponerande vinst direkt efter en stark avslutning.

Imponerade gjorde även Staro Ivy League som gick en mäktig sista bortre långsida då han flög fram för sin tränare Joakim Lövgren. Hästen försvann ifrån till en överlägsen seger.