”Får titeln årets sämsta favorit”

Foto: Sportbladet
Patrik Fernlund
TRAV

Anna Mix – årets sämsta V75-favorit.

Inget bra kvitto inför Prix d’Amerique.

Sedan levererade Örjan Kihlström stenklara vinnare.

Anna Mix får titeln årets sämsta V75-­favorit av mig. Och då är vi ändå bara i januari.

Visst, hon skulle inte vara på topp och gick inte med optimal utrustning – men ska hon bli utklassad av hästarna som var före henne i mål i V75-3 denna lördag?

Nej, det var ett klent resultat, med ett långsamt slutvarv och Anna Mix kunde inte hänga med skrällen Obi Wan, elva år, som vann loppet till ett skyhögt odds. Icke godkänt.

Kusken Kim Eriksson kunde inte ha gjort något annorlunda. Hästen agerade trögt ­hela vägen och man såg direkt att Anna Mix var chanslös. Det var inte kuskens fel – långt ifrån.

Kim Eriksson körde en häst som var utan chans för dagen helt enkelt.

Att Eriksson var nöjd med hästen känns dock märkligt, för det intrycket fick jag då han intervjuades i tv-sändningen direkt efter loppet och han tyckte sjuåringen svarade för ett klart godkänt lopp. Hon måste bli minst 100 meter bättre för att ha någon som helst chans i Prix d’Amerique.

Men är det någon häst som kan ut­vecklas och tända till när det väl gäller på riktigt är det Anna Mix – som är världens tuffaste travsto. Räkna aldrig bort henne. Någonsin.

Lördagens insats var dock tveksam och att hon ska besegra hästar som Bold ­Eagle och Propulsion känns långsökt. Oerhört långsökt. Svaret får vi om två veckor.

Oerhört bra styrka

M.T.King of Cash köptes av satsande hästägare, bland andra Kari Lähdekorpi, och efter en fiaskoartad inledning har nu framgångarna avlöst varandra. Johan Untersteiner har lärt känna femåringen efter flertalet galopper. Det tog ett tag, men nu är det en snackhäst i trav-Sverige och det finns få hästar med mindre än 500 000 kronor på kontot som har bättre styrka än denna häst. Ägarna borde drömma om större långdistanslopp och jag tänker främst på Harper Hanovers lopp under Elitlopps­helgen. Det är en väldigt bekväm häst, han gör inte mer än vad han behöver, men visar oerhört bra styrka och inställning till ­arbetet.

Hyfsad vecka

Örjan Kihlström har ”aldrig” lämnat klart inför ett lopp. Det sker liksom inte, oavsett hur bra vinstchansen är. Men Matteus Lillieborg fick kuskstjärnan att ge tio poäng av tio möjliga till Aron the Baron inför V75-6 med kommentaren: ”Det går inte att ha en bättre V75-chans”. Hur det gick? Hästen kom tidigt till ledningen och vann sedan enkelt.

Nästa gång tror jag dock att det är dags att fälla Aron the Baron som favorit även om det är en topphäst.

Jeanette Hansen tränar Aron the Baron och hon tog också hem V75-avslutningen av bara farten då Red ­Rose America vann och gav ett härligt intryck. Inte nog med det.

I söndags vann Hansen tio miljoner ­kronor på V64 med Grand Slam. Hyfsad vecka som tränare – och travspelare.

Patrik Fernlund