”Världens hetaste – men chanslös i PdA”

TRAV

Daniel Redén är världens hetaste travtränare.

Den 37-årige Solvallatränaren har en hel hästflock med i Prix d’Amerique.

Men han är chanslös när det gäller slutsegern.

Prix de Belgique på Vincennes är det stora genrepet inför Prix d’Amerique på samma bana i Paris den sista söndagen i januari.
Daniel Redén hade fem hästar i startlistan: Call Me Keeper slutade tvåa, Wild Honey trea, Lionel fyra, Trinity Zet sexa och Propulsion ströks på söndagsmorgonen efter att haft en mindre svullnad i ett ben
Både Call Me Keeper och Wild Honey kvalade in till Prix d’Amerique, vilket Propulsion och Lionel redan gjort innan.

Svenskt rekord

Det gör att Daniel Redén har fyra hästar med i årets Prix d’Amerique.
Fyra av 18 hästar i det prestigefyllda fältet, det är en dryg femtedel.
Och det är svenskt rekord, tidigare har Stig H Johansson och Stefan Melander haft tre hästar vardera till start i ett Prix d’Amerique.
Vi ska också tänka på att Daniel Redéns allra största stjärna, Delicious U.S., inte har varit aktuell efter sjukdomsproblem.
Prix de Belgique var ett händelserikt och underhållande lopp med mycket positionsförändringar.
Call Me Keeper med offensive Björn Goop var inblandad i de flesta händelserna och blev tvåa efter att ha blivit nedplockad av franske Briac Dark på upploppet.
Wild Honey med franske stjärnkusken Franck Nivard hade problem med svängarna även på den stora Vincennes-banan, men spurtade ursinnigt till tredjeplatsen.
De övriga svenskarna, Oasis Bi och Rocky Winner, slutade åtta och nia.
Daniel Redén ska ha all heder för sin seriösa och målmedvetna satsning i Frankrike med mycket närvaro på plats, till skillnad från forne läromästaren Stefan ”Tarzan” Melander som har velat runt hemma i Sverige med Nuncio och verkar ha blivit överraskad över att det är vinter på de här breddgraderna så här års.

Bold Eagle överlägsen

Franske superstjärnan och regerande mästaren Bold Eagle går ändå inte att slå för Redéns kvartett eller någon annan i Prix d’Amerique.
De främsta utmanarna måste ha perfekta löpningsförlopp och mycket tur på vägen för att kunna hota.
Bold Eagle kan det strula en hel del för på vägen och han kan få ett tufft lopp – han vinner ändå. Samtidigt är chanserna för problem i loppet minimerade med taktiskt mästerlige Franck Nivard i sulkyn.
Propulsion är hetast av Daniel Redéns Prix d’Amerique-hästar. Den sexårige hingsten stod för en fantastisk insats som fyra i Elitloppet och var tvåa från dödens i Prix de Bretagne i november slagen av vilt spurtande Anna Mix.

Lionel får rankas som tvåa från Redéns stall. Den sjuårige norskägde fuxige hingsten besegrade ju faktiskt Bold Eagle i Prix de Paris över fyra kilometer förra vintern efter en mäktig kontringsattack, då i Fabrice Souloys träning, och i Prix du Bourbonnais i mitten av december var det han som drog fram Bold Eagle till segern.

Call Me Keeper placeras strax under den yppersta världseliten. Den sjuårige hingsten har toppform och trivs utmärkt i Frankrike med tio segrar, men han har startat tre veckor i rad nu och i de två senaste loppen har han tömts.
Wild Honey blir trots allt mest utfyllnad i Prix d’Amerique, det är svårt att se att hon ska kunna ha något med segern att göra när det är 18 formtoppade och fulladdade ekipage på startlinjen. Det lilla femåriga stoet är populär för sin inställning och tredjeplatsen i Prix de Belgique ska inte tas från henne på något sätt.

Mycket svenskintresse

Övriga med svenskintresse i Prix d’Amerique 2017 är Treasure Kronos som tränas av Halmstads Jerry Riordan och kommer att köras av Christoffer Eriksson, Oasis Bi som tränas av Mantorps Stefan P Pettersson, Timoko som kommer att köras av Björn Goop och Anna Mix som till stor del tas om hand av Axevallas Sofia Aronsson.

Propulsion, Lionel, Timoko och Anna Mix är de som ska rankas närmast bakom Bold Eagle.

Oasis Bi var imponerade trea i fjol och det är nog en maxprestation även i den här upplagan.

Wild Honey och Treasure Kronos hamnar långt ner i rankingen.

Roligast med att Call Me Keeper kvalificerade sig till Prix d'Amerique är att vi fick med en svenskfödd häst i fältet.

Det ska inte vara någon press på Daniel Redén i Prix d’Amerique, det är bara att passa på att njuta.

Prestationen med fyra inkvalade hästar i Prix d’Amerique är en vacker hästsaga.