Skötarens succé: ’Det är en dröm’

Allt började med ett ”skämt” - nu skördar duon enorma framgångar i Frankrike

Foto: ALN
Kirsi Manninen och Daniel Redén.
TRAV

Daniel Redén och Stall Zet gör stor succé i Frankrike och har fyra hästar med i världens tuffaste travlopp Prix d'Amérique.

Tjejen som haft huvudansvar i Paris: Kirsi Manninen, 40 - som sköter två av de fyra PdA-hästarna.

– Det är helt otroligt, det är en dröm, säger hon till Trav365.

Det finns hästskötare och så finns det såna som Kirsi Manninen, 40.

Den finskbördiga tjejen har levt med travet hela livet och upplever just nu sin största stund inom travet.

Men vi tar det från början.

– Min pappa var travtränare och han älskade att flytta runt. Jag har bott i Finland, Sverige, Danmark, Holland, Belgien, Italien, USA och nu Frankrike. Eller nu och nu, jag har i princip varit här i 20 år, berättar Kirsi för Trav365.

Under den unika travresans gång har hon skaffat sig enorm rutin och språkkunskaper som gör vem som helst avundsjuk.

– Jag kan finska, svenska, danska, holländska, engelska, franska och italienska.

”Lärt honom hur det fungerar”

Första kontakten med Daniel Redén och Stall Zet kom när Kirsi Manninen jobbade ett år i USA för den norske stortränaren Trond Smedshammer.

– De skulle på auktionen, jag tror det var i Harrisburg, när de kom och hälsade på mig ute hos Smedshammer. Jag sa lite på skoj till Daniel att; du som har så fina hästar borde skicka dem till Frankrike, så kommer jag dit också. Och så blev det så.

Förra året firade Kirsi Manninen, som hade huvudansvaret i Paris, stora framgångar med i första hand Call Me Keeper.

Nu när stallet har så många starthästar igång i Frankrike är det flera hästskötare på plats som jobbar i team.

Hur länge har du jobbat för Daniel?

– I lite över ett år.

Och det är inte bara i tävlingsbiten som 40-åringen varit viktig för Redén. Med sin enorma rutin från hästjobb världen över i allmänhet och sin stora kunskap om fransk travsport i synnerhet har hon varit spindeln i nätet i hela Stall Zets Frankrike-satsning.

– Jag har lärt honom hur det fungerar i Frankrike. Det är inte så lätt när man inte känner folk här, eller vet hur saker och ting fungerar. Jag har berättat hur de gör här på Grosbois, sen funderar Daniel och mixar det med sin egen style, eller hur man ska säga, ha ha.

– Det är jättesvårt att komma in här, men när man känner folk, som jag gör, så hjälper alla till. Jag är kompis med i princip alla här. I början när Daniel kom hit så var han blyg, då sa jag åt honom att han måste säga "bonjour" och vara glad - för annars börjar folk fundera. Här hälsar alla på alla.

”Kan utmana Bold Eagle”

Kirsi har haft starthäst i världens tuffaste travlopp, Prix d'Amérique, flera gånger tidigare.

Men det här året är det speciellt.

Nu har hon två passhästar som ska ut – och stallet har fyra totalt.

– Det är så håren står upp hela tiden, det är en chock. Oftast har man som tränare inte två hästar med i ett sånt här lopp, nu har vi fyra med och jag sköter två stycken. Jag vet inte vad man ska säga om det här, det är jätteroligt, helt otroligt - en dröm. Det är så fina hästar och Daniel är en bra tränare, han har lärt mig en massa.

Du sköter Call Me Keeper och Lionel, kan de två utmana storfavoriten Bold Eagle?

– Ja, det tror jag! Jag håller på att massera och fixar nu, jag vill verkligen vinna!

Vem är bäst av de två?

– Det är svårt att säga, alla fyra vi har med är jättebra! Men fransmännen tycker mest om Lionel, de känner honom bäst av de här hästarna. De säger att han kan vinna. Franck Nivard sa att den enda som kan slå Bold Eagle är Lionel, och han har ju kört hästen själv, så han vet. Vi får se då.

– Bold Eagle är storfavorit, men alla våra fyra (Propulsion, Wild Honey, Lionel och Call Me Keeper) är bra, det blir jättespännande.

Utöver Lionel och Call Me Keeper sköter Kirsi Trinity Zet och Scellino Luis.

– Trinity Zet gick riktigt bra i Prix de Belgique, kusken sa att han lika gärna kunnat vara trea i loppet. Nu siktar vi på Prix Helen Ann Johansson under PdA-helgen.

– Scellino Luis har inte varit här så länge, men flög ju fram till en andraplats i första starten här. Då galopperade han lite från start också.

Snacka om toppform på stallet.

– Ja, det är bara att vara glad och njuta nu.

Hur har ni funderat kring kuskar till Prix d'Amérique?

– Lionel kommer att köras av Mathieu Abrivard, det är klart sedan tidigare. I går (läs måndag) blev det klart att Pierre Vercruysse kommer att köra Call Me Keeper, Propulsion kommer att köras av Örjan Kihlström. Den enda vi inte har kusk på är Wild Honey, men om Propulsion inte kommer till start så är ju Örjan ledig och kan köra henne, vi får se hur det blir där, säger Kirsi Manninen.