Karlsson: ”Det får mig att må illa”

Sportbladets expert vill se Souloy avstängd på livstid: ”Ett hästkliv i den riktningen”

1 av 2 | Foto: KANAL75
Princess Grif kan ta hem Prix d'Amérique på söndag.
TRAV

Det är Prix d’Amerique-vecka.

På söndag kan fransmannen vinna världens största lopp som fortfarande delaktig i Princess Grif.

Minuter efter presskonferensen den 9 september skrev jag att vi måste ha sett det sista av Fabrice Souloy, att den framgångsrike och karismatiske franske travtränaren borde stängas av på livstid.

Sedan dess har det hänt mycket och lite.

Fabrice Souloy kunde till exempel fortsätta att tävla året ut i Frankrike, till skillnad från till exempel norska Therese Johaug inom skidsporten (hon är för övrigt kallad till omfattande förhör just den här veckan).

Kvalade in till PdA

Den 20 november kvalade Fabrice Souloy in sitt åttaåriga stjärnsto Princess Grif till Prix d’Amerique genom en tredjeplats i Prix de Bretagne.

På annandag jul stängdes Fabrice Souloy äntligen av i alla fall ett år från och med nyår av det franska travförbundet.

Men då flyttades alla kvarvarande hästar omedelbart till Fabrice Souloys svåger Philippe Billards trängslista, de har jobbat tätt tillsammans hela tiden.

Det finns all anledning att ta för givet att Philippe Billard är en målvakt och att Fabrice Souloy fortfarande tränar hästarna som vanligt med den skillnaden att han har tillträdesförbud på tävlingsbanorna.

På söndag startar Princess Grif i Prix d’Amerique där Philippe Billard officiellt står som tränare, på Philippe Billards träningslista står också fortfarande svenskägda hästar.

Allt det här får mig att må illa.

Bulvanen måste kunna plockas bort, de svenska ägarna måste visa handlingskraft och flytta sina hästar.

”Systematiska brott”

För att späda på illamåendet ytterligare kan jag återge svenska travförbundets och norska travförbundets formulering när de åtalar Fabrice Souloy för avsiktlig dopning: ”Både ST och DNT vill i detta sammanhang påtala att det varit fråga om avsiktliga, systematiska brott på högsta elitnivå som dessutom är djurskyddsmässigt förkastliga, då det inte finns någon relevant anledning att injicera tungmetaller i stora mängder i försvarslösa djur. Det är känt att höga koncentrationer av kobolt är skadligt för både människor och djur, men det används ändå för att otillåtet öka kroppens produktion av EPO, i syfte att påverka prestationsförmågan. ST och DNT trycker särskilt på vikten av trovärdighet för travsporten och de grundpelare som ska genomsyra all verksamhet, nämligen djurskydd, spelsäkerhet och tävlingar på lika villkor.”

Antonsen tog avstånd

Det jag just nu hoppas mest på i Prix d’Amerique på Vincennes i Paris på söndag är att Daniel Redéns Lionel besegrar Fabrice Souloys Princess Grif.

Lionels norske ägare Göran Antonsen tog avstånd och flyttade sin häst omedelbart när dopningsavslöjandet kom i september.

Lionel ser nu ut att vara ännu vassare och må bättre hos Daniel Redén än Fabrice Souloy.

Den sjuårige hingsten var också en av de hästarna som hade påträffats med kobolt i den oskyldiga kroppen.

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg säger till Travronden att de har ett starkt underlag.

Min övertygelse är fortfarande att Fabrice Souloy kommer att bli avstängd på livstid.

Dagens anmälan är ett stort hästkliv i den riktningen.