Kolgjini: ”Han har lurat mig”

Foto: Kanal 75
Lutfi Kolgjini.
TRAV

Lutfi Kolgjini har varit med i Prix d'Amérique två år i rad – men inte i år.

Något han börjar ångra.

– Varje år när jag satsat på Prix d'Amérique med Mosaique Face så har han satt vinterpäls och sviktat i form, nu när han inte ska starta så är han blank som en säl och ser jättefin ut. Han har lurat mig, säger tränare till Trav365.

Han har aldrig vunnit storloppet i Paris, men har varit med och satt färg på flertalet upplagor.

Totalt har Lutfi Kolgjini startat fem hästar i Prix d'Amérique och de två senaste åren har han selat ut stallets krigare Mosaique Face på Vincennes.

Resultaten: inget vidare.

”Kan speeda något fruktansvärt”

På söndag körs årets upplaga av det som kallas världens tuffaste travlopp. Det här året har den frispråkige Kolgjini ingen häst med på startlinjen.

– Jag får komma tillbaka igen nästa år, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Mosaique Face har lurat mig.

Hur då?

– Varje år när jag satsat på PdA med honom så har han satt vinterpäls och sviktat i form, nu när jag bestämde mig för att han skulle ”slippa” starta där så är han blank som en säl och jättefin här hemma. Jag satsade kanske på fel år? Det är som det är.

Vad säger du om årets upplaga av loppet?

– Det är ett väldigt bra lopp i år också, även om drömmen var att se Nuncio mot Bold Eagle i ett supermöte därnere. Nuncio har ju rätta strykan, ja allt.

Vem vinner då?

– Jag avviker inte från det jag sagt, det finns ingen anledning. Bold Eagle vinner. Han är stark och kan speeda något fruktansvärt. En grym häst. Redén har fantastiska hästar, men jag tror inte det räcker.

”Hittat rätt vid havet”

Lutfi Kolgjini åker ner till Frankrike i veckan för att se till sin franska filial på runt tio hästar.

– Jag skulle gärna ha upp till 20 hästar där. Jag har så duktigt folk som jobbar där. Det kommer nya härifrån. Hästarna har gått jättebra i Frankrike. För två år sedan sprang dom in 1,1 miljoner euro i Frankrike, förra året 780 000 euro.

En av de största stjärnorna i Luddes Frankrike-stall är stilige fuxen Venkatesh som ståtar med tre raka segrar på Vincennes och som sprunigt in en knapp miljon på de racen.

På söndag får de tillresta svenskarna se honom på Parisbanan igen.

– Han har verkligen hittat rätt vid havet, säger Kolgjini.

Vinner han igen?

– Han har i alla fall känts fin i jobben inför det här och håller sin form.