Domarbasen: ”Blir fel ibland”

Foto: Kanal 75
Svensk Travsports domarbas Staffan Falk
TRAV

Måldomaren Björn Persson lägger sig platt och erkänner att de dömde fel på V86 under onsdagen.

Så här kommenterar Svensk Travsports domarbas, Staffan Falk, det som hände:

– Man har haft lite fel fokus i det här, ryggmärgen säger diskning, men man hade kunnat bestraffa körande Peter Ingves utan att ekipaget hade blivit diskat, säger han till Trav365

Spelare och profiler kokade över efter att Peter Ingves och Spitcam Jubb fick behålla segern i V86-3 under onsdagskvällen, trots att de uppenbart störde medtävlaren Linus Wibb till galopp.

Under torsdagsmorgonen berättade måldomaren Björn Persson för Trav365 att de dömt felaktigt.

– Så här i efterhand är det ett felbeslut som vi har tagit. Det är bara att lägga sig platt och erkänna att vi har gjort fel, säger han.

”Haft lite fel fokus”

Så här kommenterar Svensk Travsports domarbas, Staffan Falk, händelsen.

– Man har haft lite fel fokus i det här, ryggmärgen säger diskning, men man hade kunnat bestraffa körande Peter Ingves utan att ekipaget hade blivit diskat. Om domarna bedömt att han skulle ha kunnat vinna loppet på något annat sätt. Då hade resultatet stått kvar, men kusken hade fått böter och avstängning, säger han.

– Som jag ser det blev det inte rätt nu, det var kontakt. Och då skulle han ha bestraffats för att grovt ha stört medtävlare. Sen hade domarna fått göra bedömningen om ekipaget skulle ha diskats och kusken fått bestraffning eller om resultatet skulle stått kvar och bara kusken skulle ha bestraffats.

”Fått kritik för”

Resultatet ropades ut ganska fort, hur ser du på det?

– Det har vi fått kritik för på Solvalla tidigare. Vi hinner se filmen fem-sex gånger innan resultatet ropas ut. Direkt när hästarna har gått i mål så spolar vi tillbaka 500 meter och tittar direkt. De som står ute tror bara man tittar när speakern ropar ut att domarna ska kolla filmen. Vi tittar alltid två-tre gånger innan resultatet kommer, i varje lopp.

Vad hade rätt bedömningen varit i går?

– Det är 50/50 om han hade blivit diskad, eller om kusken hade fått bestraffning, som jag ser det. Diskning och nedflyttning är ju bara en resultatkorrigering.