– Hade inte varit rädd för att spika

Foto: Kanal 75
Pasi Aikio
TRAV

Han har fått en bra start på det nya året och hästarna har tagit sex segrar på de 13 senaste starterna.

Pasi Aikio har toppform på stallet och på söndag startar han två hästar på V75 som båda är heta segerchanser.

– Undies är bästa chansen av dem, säger Aikio.

I fjol drogs stallet med infektioner som stoppade upp hästarna i omgångar. Nu är hästarna friska i stall Pasi Akio och i december lossnade det rejält. På de senaste 13 starterna har det blivit sex segrar och en plats bland de tre främsta i tio av loppen.

På söndag när V75 avgörs på Solvalla selar Pasi Aikio ut två formstarka hästar med flera ettor i resultatraden. Det är de båda fyraåringarna Underworld och Undies som båda kommer från segrar. Om vi börjar med Underworld så har stoet gjort tre starter. Efter segern i debuten blev det en andraplats och senast vann hon på nytt från utvändigt om ledaren.

– Underworld (V75-2) är en fin typ av häst med bra inställning. Hon har blivit lite försenad på grund av infektioner och vi hade sjuka hästar i stallet i omgångar i fjol. Nu är hon klart på gång och det ska bli spännande att följa hur hon utvecklas när hon får lite lopp i sig. Hon har löst loppen på ett bra sätt och senast vann hon väldigt enkelt trots dödens. Örjan körde klokt. Det var skitig bana och hon vann med krafter kvar, säger Pasi Aikio.

"Är lite upp till bevis"

– Hästen har känts helt normal efteråt och bör ju ha utvecklats med loppen som hon har fått. Hon har inte sprungit några tider att tala om ännu men hon har avgjort på ett bra sätt. Vi testade startbilen med henne innan tävlingarna senast och det var hon inte bekväm med. Hon var skygg för bilen och ville inte gå fram. Så det blir till att öva igen innan tävlingarna på söndag. Jag tror inte att det blir någon snabb start men hon är nog ändå hygglig iväg om hon slappnar av.

– Hon möter flera bra hästar men är bra själv så en platschans är det absolut om det löser sig. Det är lite upp till bevis men jag skulle inte bli förvånad om hon vinner igen. Inga ändringar.

”Känns jättefin – går framåt hela tiden”

När det gäller hingsten Undies (efter Maharajah) så ståtar han med tre raka segrar. Lillebrodern till unghäststjärnan Rolling Stones har imponerat och vann ohotad från ledningen senast.

– Undies (V75-5) är en lovande ung kille och har alltid visat att han har en hel del i sig. Han var också drabbad av infektioner förra året som bromsade upp allt. Nu har han vunnit på ett bra sätt och tagit loppen bra. Han känns jättefin efteråt och det känns som att han går framåt hela tiden. Senast vann han lätt med krafter kvar och även när jag körde honom näst senast så hade han mycket krafter kvar. Även om han inte vann med så mycket så kändes det som att han kunde ha sprungit på bra länge till i samma tempo.

– Jag tror på bra chans med honom, för hästen är så pass bra. Han är ingen raket ut men öppnar hyfsat bakom bilen. Han är mer rutinerad än Underworld och den bästa chansen av mina två. Inga ändringar, förutom att Ulf Ohlsson kör för första gången men det kommer han att lösa.

”Hade inte varit rädd för att spika”

Är det en spik för V75-spelarna?

– Skulle jag spela så hade jag inte varit rädd för att spika. Men det är klart att det finns flera bra hästar emot och det är inte bara att ställa ut skorna och tro att man ska vinna. Det kanske är att ta i och säga att man ska spika honom ändå. Men en bra chans är det absolut. Inga ändringar, säger Pasi Aikio.

Michael Carlsson, Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM