”Hjärtat klappar för hjälten Timoko...”

TRAV

PARIS. Olyckskorparna kraxar runt om.

Örnen svävar mäktig över alla andra.

Franske Bold Eagle är överlägsen. Sedan är det ett jättehopp till svensktränade Propulsion. Hjärtat klappar för den store hjälten Timoko.

Foto: Sportbladet
Mattias Karlsson

Travexperter, spelproffs och andra intresserade hittar alla möjliga fel på den franske titelförsvararen Bold Eagle just nu.

Det är å ena sidan väldigt sunt spelmässigt, det är enligt min egna spelfilosofi att ifrågasätta och försöka fälla stora favoriter.

Prix d’Amerique 2017 skulle bli det häftigaste genom tiderna, vi förväntade oss den första duellen mellan den franska superhästen Bold Eagle och den svenska superhästen Nuncio – de båda årskamraterna, den franske Prix d’Amerique-vinnaren mot den svenske Elitloppsvinnaren. Med svenska lilla stoet Delicious U.S. som en livsfarlig utmanare där bakom.

Ensam på banan

De båda nämnda svenskarna fick problem i förberedelserna och uteblir, luften gick ur mig och många andra och för mig är nu Bold Eagle ensam på banan.

Enligt mitt hököga ser Bold Eagle smidigare och fräschare ut än för ett år sedan. Han är i en klass för sig trots att han fortfarande tävlar med rejäla järnskor och tunga boots på hovarna.

Det ryktades ett tag om att det skulle vara dags att köra barfota i årets Prix d’Amerique, det har jag hela tiden haft svårt att se. Däremot verkar som att det blir halvstängt huvudlag för första gången i alla fall.

”Om jag måste dra ner det norska huvudlaget är jag bara rädd för att köra sönder ett hjul när Bold Eagle accelererar”, säger kusken Franck Nivard.

Den kritiska invändningen jag har är att Bold Eagle kan uppträda hetsigt och tävlar med taggar på insidan av tömmarna. Men det hjälper inte för att totalt sett bli negativt inställd.

Jag håller Varenne, Ready Cash och Bold Eagle som de bästa travhästarna genom tiderna.

Spelvärdet i årets Prix d’Amerique finns naturligtvis på annat håll. Jag vet storspelare som har planerat att gå in hårt på hästar som Lionel och Propulsion, men det var främst när det fanns tro att det skulle bli vilt sluggande mellan Bold Eagle, Nuncio och Delicioius U.S. Vid vinnarspel på plats på Vincennes och hos franska spelbolaget PMU ska man också komma ihåg att trion Propulsion-Call Me Keeper-Wild Honey med samma ägare får ett iskallt gemensamt stallodds.

En säker travtränare

Udda fågeln Daniel Redén måste hyllas för att ha lyckats kvala in fyra hästar till Prix d’Amerique. Han har visat att han är en publikfriare och ingen mes, men samtidigt en otroligt säker travtränare med egna idéer och med en professionell och målmedveten satsning i det förlovade hästsportlandet Frankrike.

Om Bold Eagle på något helt oväntat sätt skulle komma bort i loppet har jag inga problem att se att Daniel Redéns hästar skulle kunna vara etta, tvåa och trea i mål. Det är däremot svårt att ranka kvartetten inbördes: Propulsion är den mest kapabla, Lionel är den mest formstarka, Call Me Keeper är den mest slitstarka och Wild Honey är den mest speediga. Jag håller ändå i slutändan Propulsion som loppets andrahandsfavorit, det är en häst som faktiskt skulle kunna besegra Bold Eagle på speed.

Propulsion, Call Me Keeper och Wild Honey ägs alla av den ”socialistiska miljardären” Bengt Ågerup. Lionel ägs av den unge norrmannen Göran Antonsen och är döpt efter fotbollsstjärnan Lionel Messi, det skulle kunna bli en stor norsk söndag i Paris med final i handbolls-VM mellan Norge och Frankrike och Lionel mot de franska hästarna i Prix d’Amerique.

Någon jag verkligen skulle unna en seger är fransktränade hedershästen Timoko. Tio år gammal gör Timoko sitt sjätte raka och sista Prix d’Amerique, en imponerande bedrift (i Frankrike får varmbloden tävla till och med tio års ålder).

Han är så gammal att han kämpade redan mot Bold Eagles framgångsrike farsa Ready Cash.

Timoko och svenske stjärnkusken Björn Goop har gjort de två senaste Prix d’Amerique tillsammans – 2015 blev det en tredjeplats och 2016 blev det en andraplats. Vilken saga det skulle vara om det kröntes med en förstaplats 2017.

Tränaren Richard Westerink har kört Timoko snabbare än någonsin i träningsjobben utanför Agen i södra Frankrike. Björn Goop kommer att köra Timoko i ledningen och inte släppa till någon.

En tunn upplaga

Totalt sett känns Prix d’Amerique 2017 ganska tunt. Bland de franska utmanarna framhåller jag främst Briac Dark som imponerade på mig i det stora genrepet Prix de Belgique på Vincennes för två veckor sedan och är under utveckling, Bellina Josselyn som är ett vackert toppsto och fjolårsfyran Akim du Cap Vert som ser anskrämlig ut före loppen men är stark och ska springa barfota igen för första gången på ett år.

Fjolårets svensktränade trea Oasis Bi ser ännu mer muskulös ut än för ett år sedan och roligt att Johnny Takter får köra sitt första Prix d’Amerique, men det går inte att tro på mer än att det var en maxprestation 2016. Svensktränade Treasure Kronos och kusken Christoffer Eriksson är mest med för att se och lära.

Franska storspelet Quinté går ut på att pricka de fem första hästarna i rätt ordning i ett lopp.

Mitt raka spel till Prix d’Amerique 2017 ser ut så här: Bold Eagle-Propulsion-Timoko-Lionel-Briac Dark.

Vive le Goop!

FAKTA

Startlistan Prix d'Amérique 2017

Häst, Kusk – Tränare, Tränarnationalitet

1) Treasure Kronos, Christoffer Eriksson – Jerry Riordan, Sverige

2) Briac Dark, David Thomain – Thierry Duvaldestin, Frankrike

3) Call Me Keeper, Pierre Vercruysse – Daniel Redén, Sverige

4) Propulsion, Örjan Kihlström – Daniel Redén, Sverige

5) Belina Josselyn, Jean-Michel Bazire – Jean-Michel Bazire

6) Lionel, Matthieu Abrivard – Daniel Redén, Sverige

7) Booster Winner, Eric Raffin – Sebastien Guarato, Frankrike

8) Princess Grif, Roberto Andreghetti – Philippe Billard, Frankrike

9) Anna Mix, Mathieu Mottier – Franck Leblanc, Frankrike

10) Bird Parker, Jean-Philippe Monclin – Philippe Allaire, Frankrike

11) Akim du Cap Vert, Franck Anne – Franck Anne, Frankrike

12) Wild Honey, Gebriele Gelormini – Daniel Redén, Sverige

13) Voltigeur de Myrt, Lorenzo Donati – Roberto Donati, Frankrike

14) Oasis Bi, Johnny Takter – Stefan P Pettersson, Sverige

15) Univers de Pan, Philippe Daugard – Philippe Daugard, Frankrike

16) Tiego d'Etang, Charles Julien Bigeon – Christian Bigeon, Frankrike

17) Bold Eagle, Franck Nivard – Sebastien Guarato, Frankrike

18) Timoko, Björn Goop – Richard Westerink, Frankrike

ARTIKELN HANDLAR OM