Vägrade starta – nu portas stjärnan

Anna Mix ströks i PdA – portas från alla voltstartlopp på Vincennes av förbundet

Foto: TV12
Anna Mix körs ut bakvägen efter diskningen i Prix d'Amérique.
TRAV

Anna Mix vägrade lyda order, orsakade två omstarter och ströks i Prix d'Amérique.

Nu portas hon från alla voltstartlopp på Vincennes av det franska travförbundet.

– Det är bara rätt att stänga av henne, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist till Trav365.

Under söndagen vann Bold Eagle Prix d'Amérique för andra gången i rad, precis som sin pappa Ready Cash lyckades med 2011 och 2012.

Den franska superhästen, med Franck Nivard i sulkyn, tog hem förstapriset på 4,2 miljoner kronor inför 40 000 franska travfans. Segern travades på världsrekordtiden 1.11,2 över 2 700 meter med voltstart.

Stod helt stilla

Sämre gick det för svenskbekanta hästen Anna Mix. Redan när hästen kvalade in till Prix d'Amérique, 20 november genom att vinna Prix de Bretagne på Vincennes, hade hästen svårt med den speciella franska voltstarten.

Under söndagen vägrade hon lyda order totalt. Trots två försök så stod det sjuåriga stoet helt stilla, trots att kusken Mathieu Mottier försökte gå med hästen för att hon skulle komma iväg. Anna Mix ströks från loppet och nu meddelar det franska travförbundet att hästen stängs av på obestämd tid från alla voltstartlopp på Vincennes.

Kommer till Sverige igen

– Hon uppträder som en shetlandsponny, hon ville inte alls, sa Sofia Aronsson, som tränar hästen i Sverige under söndagen.

Nu siktar hästens franske tränare, Franck Leblanc, på Prix de France om två veckor på Vincennes, ett lopp med bilstart.

– Men sedan får hon gå tillbaka till Sverige och Sofia Aronsson, säger Leblanc.

Frankrike-experten Anders Lindqvist tycker det är rätt att stänga av Anna Mix från voltstartloppen på den franska nationalarenan för trav.

– På Vincennes blir hon så jäkla tjurig, så har det varit länge. Det är bara rätt att stänga av henne. Bold Eagle blev nervig av omstarterna, det hade varit tråkigt om han hade förlorat på grund av Anna Mix och omstarterna. Men trots att han inte kom iväg bra i starten så var han bara bäst, säger han till Trav365.