Aftonbladet
Dagens namn: Bruno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nicklasson: ”Ett enat trav-Sverige håller tummarna”

Sportbladets Per Nicklassons krönika om sagohästen Delicious: ”Engagerar inte bara kretsen kring henne”

Sagohästen Delicious karriär är över.

Slut på tråkigast tänkbara sätt, med att det åttaåriga stoet befinner sig på Veterinärhögskolan i Uppsala där hon kämpar för sitt liv efter att den magsjukdom som förföljt henne stora delar av karriären i onsdags slagit till med full kraft.

Per Nicklasson skriver om Delicious.   Per Nicklasson skriver om Delicious.

Hennes fortsatta öde är något som engagerar inte bara kretsen kring henne.

Ett enat trav-Sverige håller nu alla tummar som finns för att hon än en gång ska repa sig och få det liv hon förtjänar, hemma på tränaren Daniel Redéns gård i Örsundsbro utanför Enköping. Fri från all press det tycks ha inneburit för henne att vara den fantastiska tävlingshäst hon varit under så många säsonger.

Delicious Delicious U.S. har

 

”Slungas tillbaka till barndomskänslan”

När man är ung betyder allting så oerhört mycket, varje känsla är så stark, just för att man aldrig har upplevt den förut.

För mig var det så när jag var liten och någon av folket älskad människa föll ifrån på ett oväntat sätt.

Jag tänker ofta på hur det var när beskedet om Ronnie Petersons död efter olyckan på Monza anlände. Jag var åtta år då och kunde inte förstå hur något sådant kunde inträffa. En ung människa på toppen av sin karriär råkar ut för en olycka (i det här fallet), sjukdom eller vad som helst, och sedan är det över.

Sedan går åren och man inser att det här är livet – vissa, många, får löpa det linan ut, andra har oturen att inte få göra det. Och någonstans på vägen försvinner den där starka känslan av hur orättvist livet kan vara, just för att man har varit med om det så många gånger och insett att det är så det är.

Men så händer något som gör att man slungas tillbaka till den där barndomskänslan, av att ”nej, inte den, inte nu, varför, hur är det möjligt?!”

LÄS OCKSÅ Nybrink: ”Hon är så otroligt häftig”  

”Knyter sig i magen på mig”

När min chef ringer och berättar för mig att Delicious svävar mellan liv och död, och det hörs på honom att det verkligen är så, då knyter det sig i magen på mig. Den där känslan som det inte går att sätta ord på, som är så mycket starkare.

Då går tankarna framförallt till Daniel Redén som så många gånger berättat i media om hur mycket han älskar just den här hästen – och då är Redén ändå en av de travtränare som är ett föredöme när det kommer till att berätta hur mycket han faktiskt tycker om alla sina hästar – hur mycket hon betyder för honom.

Då går tankarna till de personer som inte fått utrymme att i media berättar hur mycket Delicious säkert betyder för just dem. Jag tänker på de personer som skött henne genom åren, vårdat henne dagligen, de som förmodligen kommit henne allra närmast.

Jag tänker på Örjan Kihlström, som kört henne i så gott som alla lopp de senaste två åren, och som utan att vara en man av stora ord, tydligt visat att Delicious är en häst som kommit att stå honom väldigt nära.

Kihlström: ”Hon klarar det här”

Vad är det med Delicious, förutom att hon var en bra tävlingshäst, som gjort att hon berör så väldigt?

– Jag vet inte om jag kan sätta ord på det ett begripligt sätt, säger Örjan Kihlström när jag ringer upp honom, men kombinationen mellan att vara så snäll och vänlig vid sidan om, och ha ett sådant tävlingshjärta på banan, det faller man för. Kan du tänka dig att man slänger upp en försynt 15-årig flicka i ringen mot Mike Tyson, och det är hon som går därifrån som segrare, det är Delicious det.

– När Delicious var på topp för två år sedan var hon helt otrolig och jag har tänkt många gånger på hur hon bra hon hade kunnat bli om hon hade sluppit den här magsjukdomen som plågat henne.

– Men just idag tänker jag bara på att hon ska bli frisk. Jag tror hon blir det, hon klarar det här också, Delicious, avslutar Örjan Kihlström trösterikt.

Det är det man tar med sig en sådan här dag. När man skulle kunna rabbla siffror om 13 raka segrar mellan augusti 2015 och maj 2017, om världsrekordet, det osannolika på 1.08,6 i Bollnäs den där augustikvällen som var inledningen på den där 13 segrar långa sviten, om 6 581 572 kronor insprunget på 55 starter, men man inser att det faktiskt betyder föga, en dag då alla bara vill att Delicious än en gång ska repa sig från det där enda som kunnat, tillfälligt, bringa henne på fall. Den där förbannade magen som nu en gång för alla satt stopp för Delicious karriär, men förhoppningsvis inte mer än så.

Om Aftonbladet