Vilken moralisk vinnare han var

TRAV

ÖREBRO. Dagens största favorit förlorade på grund av arrangörsmiss.

Det stora hemmahoppet, Lugdunum, fälldes av en felaktig omstart.

Snöfallet och vinden som rådde gjorde att fotocellerna som avgör om det är omstart sattes ur funktion. Startpersonalen valde då att återkalla starten.

För loppets stora favorit Lugdunum, som är extra känslig för oväntade händelser, blev det katastrof. Hästen travade, om än på stappliga ben i det första startförsöket, men i det giltiga var det bara galopp i hans hjärna. Hur mycket tappade han på galoppen? 60, 70 eller 80 meter? Upphämtningen var enorm. Han hade vunnit, trots den stora markförlusten, om han inte varit ute i tredje­spår i sista sväng. Utan galopp hade han kunnat springa baklänges över upploppet och ändå vunnit med 50 meter.

Han måste vara tidernas mest moraliska vinnare på V75.

Tycker det är märkligt att Örebrotravet inte har fungerade startsystem i alla väder, banan ligger ju så till i landet att det inte är omöjligt med snöfall. Extra trist att det var banans stora stjärna som drabbades. Samtidigt fick vi en påminnelse om hur lättstressad Lugdunum är. Det krävs inte mycket för att han ska tappa fattningen, men när han har sin dag tvivlar jag på att det finns någon i landet som slår honom över lång distans.

Goop fick hålla i sig

En annan häst med stor kapacitet är Quarcio du Chene som lekte hem den andra avdelningen. Liksom vid förra V75-vinsten satt Björn Goop bara och höll i sig. Det såg ut som att hästen kunnat fortsätta i samma tempo i minst ett varv till. I de två senaste starterna har hästen visat upp mental mognad, nu är hans stressade attityd nästan borta.

Quarcio du Chene har nu vunnit sex av sju starter i karriären och jag blir inte förvånad om han är i gulddivisionen före årets slut. Någon vinst i Derbyt kommer det dock inte att bli. Som mockinländare är han inte startberättigad i årgångens största lopp.

Att Björn Goop kommer att bli den segerrikaste kusken på V75 även 2008 står redan klart. I går blev det två nya triumfer och hur mycket Adielsson, Kihlström och de andra än jagar så kommer de att vara chanslösa.

Fartfyllda lopp

Trots det bistra vädret trivdes jag när jag upplevde gårdagens tävlingar på plats. Årets första V75-finaler bjöd på fartfyllda lopp med många positionsväxlingar. Flera hästar med ljus framtid bjöd på bra prestationer.

Efter några månader med händelsefattiga lopp och låg sportslig kvalitet känns det som det vände i och med gårdagen.

Nu börjar det roliga. Hoppas bara att Jägersro kan leva upp till det nästa lördag.

Claes Svensson har fått en kanonstart på V75-året 2008. I går fixade Lovebite Svenssons fjärde V75-vinst för året, bara Björn Goop är bättre. Med Lovebite, som Svensson tränat under hela karriären, har han gjort ett gott jobb. Hästens teknik är inte den bästa men orken och framför allt inställningen håller högsta klass. Sånt levererar bara hästar som trivs med livet.

Förresten, finns det någon bana som har så otur med vädret som Örebro när man arrangerar V75? I somras regnade det, likaså i december och i går snöade det. Inte roligt.

Johan Edlund