”Alla aktiva jag pratade med rasade”

Johan Edlund tycker till

TRAV

Han hade sex favoriter av sju möjliga.

Han satte fyra av dem.

Framgångarna fortsätter för Björn Goop.

Jag kan inte låta bli att imponeras av Björn Goop. Inte nog med att han tävlar mer än någon annan kusk med många mil i bil och sena kvällar. Mer än hälften av veckans dagar är han dessutom med och tränar stallets hästar, både på gården i Kil och på Åbytravet.

Jag tror att just det upplägget är en stor del i Björns framgångar. Att hans pappa Olle, landets segerrikaste kusk genom tiderna, är hans läromästare och alltid jobbar sida vid sida med honom gör det hela ännu bättre. Varje dag på jobbet kan liknas vid en dag på skolbänken. Så länge Björn orkar jobba så hårt som han gör i dag kommer utvecklingskurvan att fortsätta stiga och avståndet till de andra att växa. Gårdagen gav fyra V75-vinster.

Bästa kuskinsatsen svarade han för över upploppet bakom King of Spader. Hans förmåga att få hästarna att ta ut det allra sista är unik. Ingen annan kusk hade vunnit den upploppsstriden.

Quarcio du Chene i Harpers

När Quarcio du Chene vann V75 för fjorton dagar sedan skrev jag att han är i gulddivisionen före årets slut. Nu har jag ångrat mig. Quarcio du Chene är i guld redan i sommar. Hans insats i går var formidabel. Björn Goop fick lite svar när han skulle avancera till spets vilket gjorde att hästen blev väl ambitiös. Trots det lunkade han undan och det såg ut att finnas mycket krafter kvar. Segertiden var bara tre tiondelar långsammare än Spring Rays. Och han tävlar i eliten. Det säger det mesta om hästens kapacitet.

Han fortsätter dessutom att visa stabila takter, i går var han inte nära galopp. Jag skulle gärna se Quarcio du Chene i Harper Hanovers lopp på Solvalla under elitloppshelgen.

Imponerade gjorde även King of Spader (det ska vara svenskt uttal på spader), som i går tog sin fjärde raka seger och fortfarande är obesegrad. Han var tydligt missnöjd med hårda underlaget, aktionen stämde inte, men vilken inställning han visade. Först klarade han snäva spår fem i två omstarter och sen kämpade han ned utvändige Decarone över upploppet. I mina ögon är han dock minst tjugo meter sämre än Quarcio du Chene.

Rasade mot banan

Den andra stora snackisen i går var banan. Alla aktiva jag pratade med rasade mot det stenhårda och vedervärdiga underlag som erbjöds.

Asfalt, betong och cement var några av de omdömen som fälldes. Axevallas mest framgångsrike tränare Åke Svanstedt ansåg att banpersonalen inte behövdes under dagen eftersom banan var så hård att hästarnas hovavtryck inte märktes. Örjan Kihlström tyckte att banan var ”jävligt dålig”. De ansvariga på Axevalla skyllde banans beskaffenhet på vädret. Men hallå! Ingen som följt veckans väderprognoser kan ha blivit förvånad att det blev minusgrader i mitten av veckan. När det frös och inget eller rent av fel saker gjordes så tappades greppet om banan.

Tur för Axevalla att nästa V75-omgång på banan körs först i juli.