Vad har hänt med hästarna från Mantorp?

TRAV

Nu vinner Mantorps hästar inte bara lopp på hemmaplan.

Nu dominerar östgötarna på V75.

Efter några år i mer eller mindre dvala, där bara Opal Viking och Dumle Loss (inte så bara i och för sig) levererat i tuff konkurrens, har framgångarna på V75 kommit väldigt frekvent den senaste tiden för hästar tränade i Mantorp. I slutet av förra året fick banans aktiva veta av de styrande att de var för dåliga. Resultaten var inte tillräckligt bra för en bana av Mantorps storlek. Inget fel i det. Sanningen svider men ger ofta en stimulerande effekt.

I går blev det fyra V75-vinster till Mantorp och totalt har det i år blivit tolv triumfer till banan. Snacka om att ge ledningen svar på tal.

Förutom de som hade tränarsegrar i går finns dugliga namn som Joakim Wallin, Jan Hellstedt och Nils”Opal Viking” Enquist med licens på Mantorp. Det är många av landets banor som borde vara avundsjuka på den tränararmadan.

Lovebite imponerar mest

Mest imponerad av Mantorpsvinnarna i går blev jag av Lovebite som vann sin debut i gulddivisionen. Claes Svensson sade före loppet att han inte skulle köra offensivt men som loppet utvecklades hade han inget annat val än att köra i dödens. Lovebites styrka är hans enorma inställning. Även om tekniken inte är den bästa så ger han alltid sitt yttersta.

I går var han passerad av Flying Herkules i sista sväng men Lovebite bet i och kontrade till vinst.

Om jag vore tränare för Lovebite så skulle jag låta honom göra några starter till i vår men sen låta honom vila under sommaren och sikta på att ha honom i form till hösten igen. När de bästa är med under sommaren räcker han inte till.

Selin förtjänar beröm

Mikael Selin förtjänar också beröm. Han har definitivt inte det bästa hästmaterialet att jobba med, ändå har han som tränare i år fixat tre V75-segrar. Selin har förmågan att plocka ut det bästa ur relativt enkla individer som andra tränare mer eller mindre kasserat. Hans hästar är inga glänsare utan mer typen av grovjobbare och startar ofta. Framgångskonceptet stavas en god grund och trivsel. Det vore intressant att se vad en sån som Mikael Selin skulle få ut av det högklassiga material som till exempel ­Timo Nurmos, Roger Walmann och Stig H ­Johansson förfogar över i sina stallar.

Lärlingarna fick chansen att köra riktigt bra hästar i V75-5 och vilken fart och fläkt det blev. Det var körning i högt tempo och med flera positionsbyten. I såna lopp brukar den bästa kusken vinna, så också i går.

Världsrekordhållaren Johan Untersteiner lät dom andra bränna krutet för tidigt. Själv väntade han till upploppet innan han attackerade med Jimas Kjoseph och avgjorde kort före mål. Untersteiner körde snålt och taxerade hästens dagsförmåga perfekt.

Hans rutin från större lopp är en extrem tillgång när han tävlar mot andra lärlingar.

Johan Edlund